Jednoduchý recept na originální dort Pavlova

Napsal

O původ tohoto dortu se přetahují Austrálie s Novým Zélandem, jméno ovšem zcela jistě získal po slavné ruské tanečnici. Přestože dort vypadá jako obrovská sněhová pusinka, originální dort Pavlova má vnitřek měkký, tak trochu jako bonbóny marshmallows.

Aby se dort povedl, je nutné dodržet množství cukru v receptu, poctivé, dostatečně dlouhé šlehání sněhu a způsob, jakým fort pečete, tedy vlastně spíš sušíte. Jinak jde opravdu o dort, jehož příprava je jednoduchá a výsledek luxusní.

Jak připravit korpus na dort Pavlova podle originálního novozélandského receptu

Je důležité napsat, že existuje množství postupů, tak jak si různí kuchaři a cukráři zjednodušují přípravu sněhu. Někdo do něj přidává škrob, někdo naopak vypouští ocet a korpus pak je křehký opravdu jako pusinky, my použijeme recept tradiční. Stejně tak připravíme dort jen z jednoho korpusu a nebudeme péct dvě placky, které se pak k sobě slepují.

Suroviny, které potřebujete na korpus:

  • 4 bílky
  • 200g cukru krupice
  • špetku soli
  • 2 čajové lžičky lžičky octa
  • 1 čajová lžička vanilkové esence (jasně, že můžete nahradit vanilkovým cukrem)
  • 4 lžíce vařící vody

Postup:

Předehřejte si troubu na 200 °C a ohřejte si i mísu, v níž budete šlehat sníh z bílků. Do ní pak dejte všechny suroviny (i vařící vodu a ocet) a šlehejte 20 minut elektrickým šlehačem. Výsledkem by měl být tuhý sníh, který dělá špičky směřující hrdě vzhůru (neohýbají se).

Plech, na němž budete péct dort, trochu potřete máslem a položte na něj pečící papír. Ten nejprve namočte, potom na něm vyznačte kruh o průměru asi 20 cm, aby byl výsledek dostatečně vysoký.

Do vyznačeného kruhu si stejnoměrně navrstvěte bílkovou směs. Někdo si nejprve ozdobně nastříká obvod dortu cukrářským sáčkem a pak vyplní vnitřek kruhu, můžete ho ale navrstvit jen tak lžící nebo stěrkou. Pak dejte plech do trouby, vypnete ji a nechte v ní dort do úplného vychladnutí, aniž byste ji otevřeli. Klidně si dort připravte večer a nechte v troubě po celou noc. Ráno pak vyndáte hotový dort, na který nakupíte šlehačku a ozdobíte libovolným ovocem (nehodí se ovoce, které na vzduchu hnědne – banány, jablka a podobně).

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *