Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu
Napsal Marks
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka.
Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie.
Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností.
Co je to miso?
Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí.
Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let.
Jednoduchá miso polévka
Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní polévky s tím rozdílem, že samozřejmě použijeme kvalitní a zdravé suroviny. Prostě do talíře či misky vložíme trochu nastrouhané zeleniny (mrkev, ředkev, trochu petržele, celer, prostě cokoli, co máte aktuálně k dispozici), přidáme trochu nori vloček, nebo wakame a vše zalijeme horkou vodou.
Pokud chcete, můžete přidat trochu ovesných vloček nebo kuskusu jako zavářku. Miso polévku už není potřeba dosolovat ani kořenit. Miso pasta je slaná a má výraznou chuť. Je mi samozřejmě jasné, že tento recept je trochu „babicovský“, příprava takové miso polévky je však rychlá výsledek velmi dobrý.
Složitější a lepší miso polévka
Udělejte si nejdříve běžný zeleninový vývar, v němž následně uvařte na nudličky nakrájenou ředkev, mrkev a pórek. Směs vařte, až zelenina změkne. Poté si do misky odeberte trochu vývaru a rozmíchejte v něm několik lžic miso pasty. Poté vše smíchejte dohromady. Miso pasta se nesmí vařit, zničili byste tak v ní obsažené cenné látky. Do polévky přidávám ještě mořské řasy, obvykle mořskou kapustu nebo wakame. Pokud by se vám zdály řasy tvrdé, je potřeba je předem asi na čtvrt hodiny namočit ve vodě. Možné experimenty: Přidejte do polévky trochu sušených sardinek niboshi, zkuste také koření – zejména curry. Obměňovat jde i přidaná zelenina, vždy však používejte maximálně tři druhy.
Recommended Posts
Jaké české filmy si nenechat v prosinci ujít v kině?
04 prosince, 2024
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024