Jak vyrobit pesto

Pesto zná každý, kdo miluje italskou kuchyni, především pak jídla z těstovin. V Itálii se běžně setkáte s pestem zeleným, připraveným z bylinek, a s červeným ze sušených rajčat.

Pokud hledáte recept na “typické” pesto, pravděpodobně myslíte to z bazalky, piniových oříšků a parmezánu, tedy pravé janovské pesto. Pojďme si tedy popsat, jak janovské bazalkové pesto připravit.

Janovské pesto

Na bazalkové pesto si připravte:

  • 2 svazky bazalky
  • 30 g piniových oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce strouhaného ovčího sýra (Pecorino, ale poslouží i feta nebo brynza)
  • 2 dcl olivového oleje extra virgin
  • trochu hrubé soli

Bazalka při drcení či mixování ihned ztrácí svou zelenou barvu, proto je velmi užitečné pro zachování pěkné barvy pesta bazalku nejprve blanšírovat (rychle spařit ve vroucí vodě a poté ihned zchladit v misce, kde je studená voda s ledem.

Bazalku následně důkladně osušte a společně s oříšky, nastrouhanými sýry a rozetřeným stroužkem česneku třete v hmoždíři. Můžete ho také rozmixovat v mixéru, ale tradičně se pesto opravdu dělá v hmoždíři. Přilijte olej a ještě krátce prošlehejte, aby se všechny suroviny spojily. Hotové pesto uchovávejte v lednici v dobře uzavíratelné skleničce. 

Z čeho se ještě dá pesto připravit

Pokud netrváte na pravém janovském, nebo vám z nějakého důvodu nechutná bazalka, můžete ji zaměnit například rukolou, petrželkou, listy řeřichy, medvědího česneku nebo dokonce listy ředkviček, které jinak zbytečně vyhazujeme. Také není nezbytně nutné shánět pravé italské pinie. Rozhodně nezkoušejte levné náhražky, z nichž často cítíte kovovou pachuť, raději sáhněte po kešu, loupaných mandlích nebo zvolte třeba vlašské či  para ořechy. Nebojte se experimentovat a hledat tu “svoji” chuť pesta. Vždyť v Itálii se traduje, že kolik druhů pesta znáš, tolikrát jsi Italem.

Pesto se nejčastěji podává promíchané s těstovinami vařenými al dente, můžete ho ale podávat podle chuti k čemukoliv, například ke grilovanému masu či zelenině.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *