Jak upéct kringel

Kringel je věnec připravený z kynutého těsta ovoněného skořicí, který se splétá ze dvou copů vytvořených z rozkrojené rolády. Původně estonský moučník kringel je na povrchu křupavý a uvnitř krásně vláčný. Na první pohled se může zdát poněkud složitý na přípravu, brzy zjistíte, že je tomu právě naopak.

Skořicový kringel

Ingredience

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 80 g Hery máslové
  • 2 žloutky
  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 kostka droždí

Na náplň si připravte:

  • 120 g měkké Hery máslové
  • 3 lžičky skořice
  • 200 g krupicového cukru

Příprava kringelu

Mléko si ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Kvásek necháme 15 minut odstavený na teplém místě. Vzešlý kvásek vlijeme do velké misky s moukou a přidáme zbylé suroviny. Těsto necháme na teplém místě kynout. Mezitím si připravíme skořicovou náplň smícháním všech ingrediencí.

Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejně velké části, které na vále rozválíme na co nejtenčí placky. Zapneme si troubu na 170°, aby se stihla předehřát. Následně obě placky po celé délce potřeme skořicovou náplní a stočíme jako roládu. Lepší je si vše přenést na plech, aby se nám to později nerozpadlo.

Na plechu s pečícím papírem si každou roládu po celé délce rozřízneme a oba pruhy smotáme do pletence, který na konci spojíme do tvaru věnce. Z tohoto množství těsta můžeme připravit jeden velký, nebo dva menší kringle.

Pečeme 20 až 25 minut. Po upečení necháme na mřížce vychladnout. Na závěr je možné kringel lehce posypat moučkovým cukrem.

Tip: Pokud nepatříte mezi nadšence skořice nezoufejte, kringel je velmi variabilní, můžete si je připravit s ořechovou, makovou, povidlovou, tvarohovou, jablkovou, kakaovou, případně mandlovou náplní, s nutelou nebo jen s cukrem a rozinkami.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *