Citronová bábovka

Bábovky jsou v české kuchyni opravdovou stálicí. Existují recepty na úplně jednoduché bábovky a také jsou opravdu složité, všechny mají ale jedno společné – výsledek je tak úžasný,, že si můžete dovolit nabídnout bábovku i velmi vzácné návštěvě.

Jednou z těch jednoduchých, ale luxusně dobrých, je citronová bábovka. Kdo ji jednou ochutná, stane se na ní závislý, protože citronová bábovka je nadýchaná a vláčná, voňavá a svěží. Prozradíme vám, jak si připravit citronovou bábovku podle italského receptu, kterou uchvátíte všechny strávníky.

Italská citronová bábovka

Příprava bábovky je opravdu snadná, takže si nejprve připravte suroviny, vymazejte a vysypejte formu na bábovku (máslo nebo olej + hrubá mouka nebo jemná strouhanka) a také zahřejte troubu na 180 °C.  Hrnková citronová bábovka je jednoduchá na přípravu.

Suroviny

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek změklého másla (asi 120 g)
  • 2 hrnky cukru
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek zakysané smetany nebo bílého jogurtu (můžete přidat také tvaroh)
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • kůra ze 2 citronů (asi 2 polévkové lžíce)
  • 1 čajová lžička vanilky nebo 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru

Na polevu

  • 1 1/2 šálku práškového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy

Postup

Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl a odložte stranou. V jiné misce vyšlehejte máslo a cukr do pěny, jeden po druhém přidejte vejce. Vmíchejte zakysanou smetanu nebo jogurt, citronovou šťávu, vanilku, citronovou kůru a zázvor – ten dodá bábovce naprosto famózní chuť. Nakonec přidejte směs sypkých surovin, dokud nevznikne krásně hladké těsto bez hrudek. Pro zpestření můžete do těsta přidat i trochu máku. 

Těsto nalijte do vysypané bábovkové formy a dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi hodinu, ale dost záleží na tom, jak peče trouba právě vám. Pro jistotu proveďte zkoušku špejlí – když vyjde suchá, je bábovka hotová. Nechte ji 5 minut vychladnout a potom vyklopte na dortový talíř. Bábovka je nejlepší, když ji ještě teplou potřete trochou citronové polevy, aby se vsákla do těsta. Když bábovky vychladne, ozdobte ji ještě druhou vrstvou polevy. Vršek můžete ozdobit kandovanou citronovou kůrou.

Bon apetit!

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *