Hubnutí: proč se bez tuků a cukru neobejdeme

Napsal

Možná se pokoušíte po několikáté shodit nějaká ta kila a stále se vám to nedaří. Je možné, že jste se rozhodla naprosto vyřadit tuky ze svého jídelníčku. Ne vždycky je to správný postup. Vysvětlíme vám, proč je nezbytné se občas tuky naládovat.57595229

Jak je známo, tři základní složky výživy jsou bílkoviny, cukry  tuky. I když se všichni snažíme tuky a cukry omezovat, vyhýbáme se tučným jídlům a potíme se v tělocvičnách, abychom tuky odbourali, je nutné si uvědomit, že jako ostatní dvě složky, jsou pro nás tuky nezbytné. Díky tukům se obnovují tělesné buňky. V tucích se také rozpouštějí důležité vitaminy a jsou důležité i pro tvorbu hormonů.

78628985

Kde tuky hledat a jak poznám ty dobré

Tak jako jsou různé způsoby, jak do sebe můžete vpravit cukry, i u tuků si můžete vybírat. Denně byste měla sníst asi 70 g tuku (jsou to asi dvě lžíce másla). Počítat do tohoto množství ovšem musíte i ty tuky, které nejdou na první pohled vidět (když si ochutíte salát, dáte si trochu tatarky, nebo tučný sýr). Ideální pak je, když se krmíte rostlinými tuky, nebo těmi z ryb. Snižují hladinu cholesterolu. Naopak živočišné tuky vám cholesterol zvýší a ještě rychleji přiberete.

Tuky nám navíc přibývají i při konzumaci cukru. Denně bychom jej měli spořádat 60 g (ovšem kdo to zvládne uhlídat). Cukry jsou totiž obsaženy téměř ve všem, a tak se jeho spotřeba špatně kontroluje. Nicméně na paměti mějte, že až třetina z cukrů, které přijímáte se přemění na tuky. Člověk by ale rozhodně cukr neměl vysazovat úplně. Je totiž důležitou zásobárnou energie a pro svou funkci jej potřebuje mimo jiné mozek.

Když chcete sladit, vybírejte hlavně med a třtinový přírodní cukr, který obsahuje melasu plnou vitaminů a zdraví prospěšných látek. Když chcete hubnout, nezbavujte se cukrů ani tuků úplně. Buďte ale střídmí.

100699113

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *