Pneumokok: Jaké onemocnění způsobují?

Napsal

Pneumokok: Jaké onemocnění způsobuje?Pneumokok se přenáší kapénkovou infekcí, například kašlem nebo kýchnutím. Děje se tak zejména v kolektivu, jako je mateřská škola. V ní má tato bakterie ideální podmínky pro přenos a to má za následek zvýšenou nemocnost. Zatímco v dospělé populaci je nosičem pneumokoku zhruba každý pátý člověk, u dětí předškolního věku je to až 60%. Pneumokok je dominující příčinou akutních infekcí a způsobuje 40% bakteriálních zánětů středního ucha (otitidy), z nichž až třetina je rezistentních na antibiotika. Bakterie také způsobuje přibližně 30% bakteriálních zánětů vedlejších nosních dutin (sinusitid) a 80% bakteriálních zánětů plic (pneumonií).

Pneumokok

Kdo je nejvíce ohrožen?

Proti pneumokokům je nutné chránit zejména děti do 5 let a seniorů nad 65 let. Zvlášť vysoké riziko představují pneumokoky pro děti do 2 let, které mají oslabený imunitní systém nebo mají nějaké chronické onemocnění. Tito malí pacienti jsou mnohem více náchylnější na vznik pneumokokového onemocnění, proto je třeba je chránit preventivním očkováním.

Meningitida

 

Je onemocnění, kde se dostávají bakterie až do centrálního nervového systému. O závažnosti meningitidy způsobené pneumokoem svědčí i skutečnost, že přibližně 25 procent případů tohoto onemocnění konči u malých dětí úmrtím. Děti, které se vyléčí z tohoto onemocnění, jsou často trvale postižené, např.. trpí epileptickými záchvaty, hluchotou nebo mentální retardací.

 

Pneumokoková bakteriémie

 

Nebezpečné onemocnění, kdy se pneumokok dostane do krevního oběhu a tam se rozmnožuje. Může vést až k otravě krve (sepsi) a následnému poškození orgánů.

 

Pneumonie (zápal plic)

 

Pneumokok je nejčastější příčinou zánětu plic bakteriálního původu u dětí do 2 let.

Onemocnění začíná zpravidla náhlým prudkým vzestupem teploty, nejprve suchým, později produktivním kašlem.

Hnisání, což je vážná komplikace při zánětu plic, je nejčastěji právě při pneumokokovým typu tohoto onemocnění.

 

Otitida (zánět středního ucha)

 

Akutní zánět středního ucha je charakterizován náhlou bolestí ucha, poruchou sluchu, rychlým vývojem horečky, neklidem, zvracením a u děti i průjmem. Zánět středního ucha je pravděpodobně jedno z nejčastějších onemocnění, které postihuje člověka. Obzvlášť často trpí tímto onemocněním malé děti. 40% bakteriálních zánětů středního ucha způsobuje právě pneumokok.

Kdy je ta správná doba na očkování?

Očkování proti pneumokoku je možné jednoduše zařadit do současně platného očkovacího kalendáře tak, aby očkování probíhalo souběžně s již zavedenými vakcínami, např.. s hexavalentní vakcínou. Počet dávek, kterými je třeba očkovat, je závislý na věku dítěte. Děti ve věku 2 až 11 měsíců je třeba očkovat 3 krát, dětičky ve věku 12 až 24 měsíců potřebují 2 dávky a dětem ve věku 2 až 5 let stačí jedna dávka vakcíny. Očkování podle tohoto očkovacího schématu pak zaručuje dlouhodobou ochranu.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *