Jak připravit jahodové džemy bez chemie

Máte rádi marmelády? Tak vás jistě potěší recept na svojí, doma vyrobenou, a to bez chemie. Jahodová marmeláda patří mezi ty oblibenější. Můžete jí dokonce připravit i ochucenou, například kokosem, vanilkou nebo bylinkami. Ti největší labužníci si do jahodové marmelády můžou přidat i hořkou čokoládu. Jak si dobrou domácí marmeládu z jahod připravit?

Co budete potřebovat

  • 2 kg jahod (nebo jiného ovoce)
  • 15 g agaru
  • Cukr dle potřeby
  • Velký hrnec
  • Zavařovací skleničky na marmeládu (umyté)

Postup

Nejprve jahody očistíte od zelených lístků, omyjete a necháte okapat. Poté jahody dáte do hrnce na plotýnku a změklé rozmačkáte šťouchadlem. Kdo nemá rád kousky ovoce v marmeládě, může použít tyčový mixér. Rozšťouchané jahody povaříte přibližně 3 až 5 minut. Na řadu přichází agar, který můžete nasypat rovnou do hrnce s jahodami nebo si ho můžete předem rozmíchat v mističce s vodou a přidat k jahodám. Kdo bude chtít marmeládu sladkou, může přidat cukr podle chuti. Pořádně promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut. Na závěr můžete zkusit přidat semínka z vanilkového lusku, určitě si chuť jahodové marmelády s vanilkou rychle oblíbíte.

Hotovou, ještě horkou marmeládu opatrně nalijte do připravených, umytých zavařovacích sklenic. Sklenice uzavřete víčkem, utáhněte a otočte víčkem dolů. Nechte je tak do vychladnutí. Víčka se vám zatáhnou a marmeládu můžete uskladnit i na delší dobu, například ji můžete použít na slepování vánočního cukroví. Není třeba zavařovat.

Tipy na závěr

Na dochucení zavařeniny můžete zkusit přidat semínka z vanilkového lusku, určitě si chuť jahodové marmelády s vanilkou rychle oblíbíte. Nabízí se možnost použití bylinek, výborná je máta, meduňka, levandule či květy černého bezu. Stejně jako semínka z vanilkového cukru přidáváme bylinky na posledních pár minut varu. Je dobré po dokončení marmelády bylinky vyndat a do každé skleničky dát jen na dno lístek nebo snítku. Rozhonete-li se pro meduňku, přidejte jí až do hotové marmelády, varem by ztratila chuť.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *