Recept na ovocné knedlíky

Léto je hlavní sezónou ovocných knedlíků, protože postupně dozrává všechno ovoce, které je na přípravu knedlíků vhodné (jahody, meruňky, borůvky, švestky). proto není divu, že i méně zkušené kuchařky se začnou pídit po osvědčeném receptu na těst, z něhož se ovocné knedlíky dají vytvořit.

Vedle klasických kynutých jsou u nás hodně oblíbené ovocné knedlíky z tvarohového těsta, švestkové jsou pak velmi dobré z těsta bramborového, posypané mákem a cukrem.

Příprava těsta na knedlíky

Protože tvarohové těsto stále získává na oblibě, prozradíme si, jak si ho snadno a rychle připravit. Budete potřebovat vaničku tvarohu, asi 110 g dětské krupičky a špetku soli. Tyto tři ingredience spojíte do nelepivého těsta a necháte ho odpočinout, než se začne vařit voda. Pak tvoříte malé knedlíčky, které cca 5 minut vaříte ve vroucí vodě, dokud neplavou. Z tvarohového těsta jsou nejlepší jahodové nebo meruňkové knedlíky. Jejich výhodou je vyšší obsah bílkovin, jsou tedy zdravější formou tohoto sladkého jídla.

Pokud dáváte přednost knedlíkům kynutým, budete na těsto potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 20 g kvasnic
  • 4 dl mléka
  • 1 žloutek
  • sůl

Kynuté těsto připravíte běžným způsobem, tedy dáte vzejít kvásek, ten ak přidáte k ostatním surovinám do mísy a pomocí mléka zaděláte těsto hladké, pružné a nelepivé. To necháte v teple kynout asi 30 minut. Mezitím si připravíte ovoce, které budete do těsta zabalovat. Knedlíky vaříte asi 8 minut ve vroucí vodě.

Čím ovocné knedlíky dochutit

Hotové ovocné knedlíky podávejte posypané strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným  máslem. Můžete je také podávat s měkkým tvarohem, oslazemným a rozšlehaným s mlékem nebo smetanou. Někdo si na knedlíky dává kysanou smetanu, sype mletým mákem nebo jen skořicovým cukrem. Záleží hodně na druhu ovoce, těsta a na vaší chuti.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *