Recept na langoše

Původně jsou tyto nadýchané placky z chlebového těsta. Dříve se jednou týdně roztápěla pec a pekl se chleba. A aby bylo rychle pečivo k snídani, odebíraly hospodyně část těsta a pekly z něj na plotně placky. Dodnes se běžně pečou po celé jihovýchodní Evropě (například v Bulharsku pod názvem “mekice”),  zbytek světa ale dobyly s maďarským jménem – langoše.

Tak, jako najdete mnoho receptů na bílé pečivo, i na langoše je jich docela dost. Někdo raději zadělává mlékem, někdo vodu a někdo pro kyprost přidává brambory. Najdete také recept na langoše “jako ze stánku”, ale po pravdě právě ty za napodobování příliš nestojí. Zkuste langoše z těsta s bílým jogurtem, ty jsou nejautentičtější. Jsou nadýchané, vláčné a nejsou tak mastné, protože díky jogurtu nenasají tolik tuku při smažení.

Recept na domácí langoše

Na zhruba 8 langošů budete potřebovat tyto suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 malý kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce oleje
  • špetku soli
  • 1 droždí
  • 1 lžičku cukru do kvásku
  • cca 200 ml vlažné vody

Postup:

Nejprve si připravte kvásek z droždí, vody a cukru. Do mísy si mezitím přidejte ostatní suroviny, přilijte vzešlý kvásek a po troškách přidávejte vodu, dokud nebude těsto vláčné, ale ne tuhé nebo příliš řídké. Ze správně připraveného těsta by měly jít vytvořit bochánky (z tohoto množství jich bude asi osm). Bochánky rozválejte na placky a ty nechte asi 15 minut kynout.

Langoše se smaží ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova. Odkládejte je na papírové utěrky, abyste je zbavily přebytečného tuku a podávejte tak, jak je máte rádi. Můžete si je dát nejen s kečupem, česnekem a sýrem, dají se jíst i na sladko posypané cukrem nebo namazané marmeládou. Každý si najde tu svoji nejlepší variantu.

Pokud nepotřebujete hned všechny langoše najednou, dejte si zbývající těsto do vymazaného igelitového pytlíku a ten dejte do ledničky. Odebírejte jen tolik těsta, kolik právě potřebujete. Těsto v lednici vydrží i týden.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *