Nejlepší silvestrovští utopenci

Zatímco vánoční svátky se nesou převážně v duchu vánočního cukroví, štrůdlu, vánočky a dalších sladkostí, silvestrovské pohoštění je spíš věnováno chutím pikantním. Dost často si všechny ty dobroty připravujeme vlastními silami.  

Mezi typické pochoutky s nimiž vítáme příchod nového roku, bývají kromě brambůrků, slaných tyčinek a crackerů také doma připravené jednohubky s různými pomazánkami, s klobáskou, sýry, kyselými okurkami, ale klidně i s nakládanými cibulkami či houbičkami, prostě co právě lednička vydá. Mezi oblíbené pochoutky patří na Silvestra i utopenci.

Na Silvestra s utopenci

Tato kyselá a často i ostrá pochoutka z poctivých českých špekáčků je velmi dobrá v době, kdy se oslava už opravdu rozjela a alkoholu hodně ubylo. Nic nespraví chuť tak dobře, jako hezky uleželý utopenec. Jestli si je chcete letos na Silvestra dopřát, je nejvyšší čas na jejich přípravu.

Utopenci – silvestrovský recept:

  • špekáčky
  • cibule
  • zelená paprika
  • červená paprika
  • ocet
  • voda
  • černý pepř kuličky
  • kuličky nového koření
  • bobkový list

Nejprve si z vody, octa, celého pepře, nového koření a bobkového listu uvaříte nálev, který necháte vychladnout. před použitím ho ještě raději sceďte. Mezitím si oloupejte a na plátky nakrájejte cibuli, na proužky nakrájejte obě papriky a oloupejte špekáčky, které překrojíte na půlky (nebo je můžete jen prokrojit ale nedokrojit a proložit je plátky cibule).

Do větší sklenice skládejte vrstvu cibule smíchané s paprikami a vrstvu buřtů; opakujte, dokud ji nezaplníte. Potom vše přelijte vychladlým a scezeným nálevem a uložte na několik dní do chladu.

Utopenci – pikantní varianta

Kdo má rád jídla ostřejší, jistě nepohrdne i pálivější variantou utopenců. Stačí, když utopence proložíte několika feferonkami, kulatými nebo kozími rohy. Množství si zvolte sami, na lehce pikantní chuť stačí jen jedna jediná, pokud chcete opravdu ostré utopence, dejte papriček několik. A protože si můžete být jisti, že se po nich jen zapráší, připravte si raději rovnou sklenice dvě – na obyčejné i ty ostré utopence.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *