Jak zahustit polévky

Existuje mnoho způsobů, jak zahustit polévky, ať už ji chcete mít hustou jen trochu a nebo hodně. Vždycky doma najdete tu správnou ingredienci, kterou můžete k zahuštění použít. Nabízí se nám k tomu mnoho tradičních i méně tradičních surovin. Jíška, brambor, ovesné vločky, quinoa, pohanka, strouhanka, jáhly, hraška, zelenina a dokonce i rýže.

Jíška

Nejznámějším způsobem zahuštění pokrmů je jíška, naprostý základ, který nelze v seznamu vynechat. Jíška se připravuje z mouky a tuku. Škrob obsažený v mouce nabobtná a pokrm zahustí. Tuk je v jíšce nejen nositelem chuti, ale díky němu předejdete hrudkám. Oddělí od sebe jednotlivá zrnka mouky a finální jídlo bude dokonale jemné.

Brambor

Syrový brambor nastrouháme na co nejjemnějším struhadle a vmícháme do polévky. Škrob obsažený v bramborách polévku zahustí. Musíme ale počítat s tím, že brambor do sebe vtáhne sůl, takže ho můžete použít, i když se vám povede polévku přesolit.

Zelenina

Pokud chcete zahustit polévku zdravě, není nic jednoduššího než přidat více zeleniny. Dobrou službu udělá například mrkev nebo brokolice. Zeleninu můžete rozmixovat nebo nastrouhat.

Škrob – bramborový, kukuřičný i tapiokový

Nepříliš zdravá, ale účinná varianta. Jemný prášek se rozmíchá s malým množstvím vody a za stálého míchání se vlije do polévky.

Chléb

Starý chléb nám dobře poslouží nadrobený jako rychlé zahušťovadlo například k zahuštění bramborové polévky.

Obiloviny

Ovesné vločky, rýže, kroupy, quinoa, pohanka, jáhly – tyto obiloviny se nechají v polévce rozvařit. Nevýhodou je, že přece jen trochu změní chuť polévky. Při použití obilovin k zahuštění je potřeba je v polévce dobře rozvařit, proto je dobré je namočit do studené vody několik hodin dopředu, abychom zkrátili dobu potřebnou k rozvaření. Rozvařením vznikne kaše.

Hraška

Lidé, kteří musí držet bezlepkovou dietu zajisté ve své domácnosti mají tuto sypkou směs z hrachu a obilovin. Celiaci tak určitě ocení možnost zahuštění polévky hraškou.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *