Jak připravit cuketové bramboráky

Zahrádky jsou plné dozrávajících cuket a nastává otázka, jak je zpracovat. Obalovaná se brzy přejí, na přípravu “slanečků” stačí tak jedna, dvě. Ale co s tím zbytkem? Další oblíbenou klasikou jsou u nás cuketové bramboráky, tedy placky na způsob bramboráků, jen k jejich přípravě používáme právě cukety.

Není moc Čechů, kteří by nejedli bramboráky. Většinou je to obráceně – strávníci berou tyto křupavé placky kuchařce téměř z pánve. Zkuste jim je tedy pro změnu připravit ze strouhaných cuket.

Jak si připravit cuketu na bramboráky

Jestliže budete připravovat bramboráky z mladé cukety, stačí ji jen omýt a osušit, starší kus je třeba oloupat a zbavit jader uvnitř. Obojí totiž postupně tvrdne a to pak dělá v jídle neplechu. Cuketu potom nastrouhejte tak, jako strouháte brambory na přípravu bramboráků. Pokud máte rádi jemné, volíte nejspíš malá oka na struhadle, někdo má raději hrubší struhadlo, placky jsou potom křupavější.

Recept na cuketové bramboráky

Vlastně tentokrát o přesný návod ani nepůjde. Při přípravě těsta na bramborák se vždycky dává všechno tak nějak přiměřeně, aby vyhovoval chuti těch, kdo je budou jíst. Někdo dává víc česneku, někdo nešetří na majoránce a někdo zase skoro vůbec nekoření. Těsto si tedy připravíte a ochutíte tak, jak jste zvyklí a jak bude vyhovovat právě vám. Jediné, co změníte, je základní surovina.

Těsto si tedy připravíme z nastrouhaných cuket, které jsme nechali chvíli odležet, aby si pustily vodu. Tu vylijeme a přidáme syrové vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek a tolik hladké mouky, aby vzniklo ne příliš husté těsto. Jeho konzistenci máte asi taky za ta léta přípravy v oku, já ho obvykle připravím trochu řidší a na prvním bramboráku zjišťuji, jestli přidat víc mouky nebo ne. Když se placka netrhá a dobře ji obrátíte, není nutné mouku přidávat. U prvního kousku také zjistíte chuť a když to je nutné, dochutíte.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *