4 tipy na zdravé svačiny

Napsal

Děláte to každé ráno: zatímco zbytek rodiny ještě v polospánku sotva zvládá ranní úkony, vy stojíte u linky a připravujete svačiny. Někdy se zdá hodně těžké vymyslet takové, co dodají dostatek energie, a navíc budou chutnat, takže je ratolesti opravdu sní a nebudou je jen celé dopoledne přenášet v tašce.

Den byste měli začínat se stravou energeticky bohatou, včetně pomalých sacharidů. Pro dopolední svačiny se také hodí ovoce, odpoledne se mu už raději vyhýbáme a dáváme si spíš zeleninu. Ta má méně cukrů, takže je ještě stihneme před spaním spálit. Několik tipů na vhodné svačiny najdete níže.

1. Cotagge s ovocem

Přírodní sýr plný bílkovin tvoří výbornou kombinaci s ovocem, jako je banán, meruňky nebo broskev, které dodá vitamíny a stopové prvky. Taková svačinka nejen zasytí, ale i úžasně chutná. Pokud do cotagge přidáte hrušku nebo jablko, můžete zvýraznit chuť skořicí.

2. Ovocný salát s medem a smetanou

Nakrájejte ovoce, které máte po ruce (pomeranč, jablko, banán, hroznové víno…), zakapejte medem a přidejte několik lžic husté kysané smetany nebo jogurtu řeckého typu. Samotné ovoce by nezasytilo na delší dobu, proto nezapomeňte bílkoviny, které tělo tráví pomaleji. Nezapomeňte na hrst sekaných ořechů, které zvýší podíl minerálních látek a zdravých tuků, nebo na sucho opražené ovesné vločky.

3. Celozrnné bagetky se šunkou

Obložené celozrnné pečivo je vhodnou svačinou pro dopoledne, jen nesmí být plné tučných uzenin a dresinků. Bagetu raději potřete sýrem Lučina nebo pomazánkovým máslem, přidejte list salátu, plátek šunky s vysokým podílem masa a kousek červené kapie. Zeleninu můžete obměňovat a místo šunky dát plátky pečeného kuřete, tofu nebo sýr. 

4. Salát s kuřecím masem

Nakrájejte na kostičky 1 papriku, přidejte překrájená cherry rajčátka, 2 – 3 lžíce cukrové kukuřice a čtvrtku grilovaného kuřete bez kůže, roztrhaného na kousky. Přidejte trochu soli a pepře a zakápněte olejem, ideálně olivovým. Obměnou může být tuňák z plechovky místo kuřete a hrst vařených celozrnných těstovin.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *