Zeleninové noky s kořením

Napsal

Zajímavým hlavním jídlem mohou být například zeleninové noky s kořením. Na přípravu jídla potřebujete 40 minut.

Potřeby pro 2 osoby

Jedna cibule
350 gramů mladého pórku
100 gramů žampionů
200 gramů rajčat
Jedna polévková lžíce olivového oleje
6 lžic zeleninového vývaru
Půl svazku různých bylinek
Jódová sůl
Černý pepř
300 gramů noků (buď hotové, nebo si je můžete vyrobit)
Dvě lžíce čerstvě nastrouhaného sýra pecoriho nebo parmezánu

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Pórek očistíme, pečlivě omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Žampiony otřeme kuchyňským papírem a nakrájíme na tenké plátky. Rajčata omyjeme, odstraníme stonky a dužinu nakrájíme na malá kolečka.
Na teflonové pánvi rozpálíme olej a cibuli, pórek a žampiony za stálého míchání osmažíme. Přelijeme vývarem, přikryjeme a na mírném plameni pět minut dusíme.
Bylinky omyjeme, otřepeme dosucha a lístky (krom několika pro ozdobení) najemno nakrájíme. Spolu s nakrájenými rajčaty přimícháme k dušené zelenině, osolíme a opepříme.
Osolenou vodu přivedeme do varu. Vložíme noky a podle návodu na balení necháme projít varem. Lžící noky vyjmeme a nechápe odkapat.
K uvařeným nokům přidáme zeleninu a rozdělíme na předehřáté talíře. Posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme zbylými bylinkami. Čerstvé bylinky povzbuzují chuť k jídlu a plní také důležitou funkci pro trávení. Především však dodávají jídlu typické aroma.

TIP : Pokud nemáte směs různých bylinek, použijte svazek bazalky nebo hladké petrželky. Při přípravě myslete na to, že zdravé látky v potravinách jsou citlivé na chlad, teplo a vodu. Proto zeleninu nejprve omyjeme a pak čistíme nebo oškrábeme. V žádném případě nenecháváme ležet ve vodě, ale čistíme pod tekoucí vodou.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *