Nejlepší recepty na sekanou

Napsal

Základem nejlepších receptů na sekanou je mleté maso smíchané půl na půl vepřové a hovězí. Vepřové by mělo být prorostlejší, aby dodalo šťávu. Jestliže melete do pečeně vepřové libové, je dobré buď semlít i kousek špeku nebo slaninu nakrájet na kostičky a zamíchat do fáše. Další způsob, jak mít sekanou šťavnatou, je zabalit šišku před pečením do plátků anglické slaniny.

Co potřebujete na tradiční domácí sekanou

Maso je nejlepší čerstvě namleté, ideálně, když si ho semelete doma, takže víte, co jíte. Můžete k tomu použít odřezky z porcování větších kusů nebo si koupit přední hovězí a prorostlejší vepřové maso (plec, ale klidně i bůček). Labužnící přimelou kousek uzeného boku nebo slaniny.

Rohlíky máčené v mléce se do sekané dávají i s tím mlékem. Můžete klidně použít i smetanu, v horším případě nahraďte vodou. Rohlíky do sekané zpracujte starší, ztvrdlé.

Další nezbytné ingredience jsou: česnek, vejce a koření, jmenovitě sůl, pepř, majoránku a česnek. Koření byste měli dát dostatek, aby pečeně příjemně voněla i chutnala, na druhou stranu to s česnekem a pepřem nepřežeňte.

Řada lidí přidává do sekané i cibuli, ale neuvědomí si, že právě ta může být důvodem, proč se vám sekaná rozpadá. Pokud ji tam chcete mít, trochu si ji nejdřív orestujte na oleji, syrová by vám totiž opravdu provedla neplechu s výsledným tvarem.

Postup při pečení sekané

Takže si pěkně smíchejte: 1 kg masa, 1 na kostičky nakrájenou a osmahnutou cibuli, 2 rohlíky předem namočené v 200 ml mléka, 2 vejce + 1 žloutek, asi 3 stroužky česneku, podle chuti sůl (tak 2 rovné lžičky), pepř, 2 –  lžíce majoránky a podle hustoty těsta cca dvě hrsti strouhanky na zahuštění (často ji ale ani nepotřebujete).

S mísou, kde jste umíchali těsto, dvakrát pěkně klepněte o stůl, abyste vyhnali vzduchové bubliny. Pak ze směsi vytvořte šišku a dejte ji do pekáče vymazaného olejem nebo sádlem. Potřete ji bílkem, podlijte troškou vody a pečte asi 75 minut za občasného přelití výpekem dokud nebude mít pěkně hnědou kůrku.

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *