Stres jako nepřítel? Mějte ho na své straně!

Napsal

Patříte mezi neustále aktivní, neustále dostupné a rozdávající se společníky? A není vám někdy úzko? Současná nemoc společnosti nutí každého být neustále na příjmu, co nejrychleji reagovat na maily, odpovídat na esemesky, volat, když máte zmeškaný hovor… A všechno tohle přispívá ke stresu, který se na vás valí.

stk108696cor

Není vám nejlépe na dovolené? Všichni vědí, že jste týden pryč, nikdo nepíše, a když náhodou ano, zjistíte to obvykle večer, až se vrátíte z pláže na hotel a zkontrolujete mobil. Současná doba na nás hrne množství informací, nutí nás informace přijímat a být neustále aktivní. Zrychluje se vše kolem nás, zrychlujeme se i my, a tak není divu, že je množství stresu mnohem větší, než kdy dříve.

Základem je umět rozlišovat, co je nutné, co už nemusíte a co počká. Dobrý časový rozvrh a soustředění se na podstatné věci vám může pomoct stres alespoň částečně odbourat.

Správný timing

Základem je seznam. Úplně obyčejný papír a tužka vám může pomoct přeházet svůj časový plán a udělat v něm zásadní změny, které vás vytáhnou z bludného kruhu.

Udělejte si seznam na týden, který musíte podle vašich představ splnit. Jděte krok za krokem a plňte během celého týdne dané položky. Pokud v pátek zjistíte, že půlka seznamu ještě není splněna, znamená to, že je toho na vás opravdu mnoho. Je na čase zpomalit a rozložit si práci na více dní. Opravdu musíte prádlo stihnout vyžehlit tento týden? Nezvládne přesazování květin ještě pár dní počkat?

Nejhorší věci, do kterých se vám vůbec nechce, udělejte jako první. Oddychnete si a najednou bude zbytek seznamu vypadat tak nějak jednoduše. Z kraje týdne nebo dne vyřiďte složité nebo nepříjemné telefonáty a emaily, zaplaťte účty. Udělejte věci, které stejně udělat musíte. Když je budete odkládat, budou se stále valit před vámi a celý den si tak znepříjemníte.

Myslete na sebe

Naučte se lidem říkat ne. Když je toho na vás opravdu hodně, odmítejte. Vysvětlete, že je vám to líto, ale úkol na sebe neberte. Pokud nestíháte, nebojte se říct lidem okolo, že potřebujete více času. Člověk není robot.

98845364

Abyste zvládli příval stresových situací, najděte si čas pro sebe. Nemějte všechno naplánováno do poslední minuty, dávejte si do celodenního programu pauzy. I když nevíte, jak je vyplníte, budou se vám hodit.

Důležitá rada na závěr: nerozčilujte se nad věcmi, které nemůžete ovlivnit. Ať je to dopravní zácpa, ztracené kufry na letišti, nebo počasí.

Jestliže vás bolí často hlava, nemůžete spát a vytočí vás každá hloupost, je na čase obrátit se na odborníky.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *