Jídlo jako životní styl 2. díl
Napsal Marks
Energie uvolněná přeměnou živin udržuje základní životní funkce. Pokud mluvíme o kvalitě přijímané potravy, nesmíme zapomenout na vitaminy a minerální látky. Některé vitaminy si tělo nedokáže samo vytvořit, proto je musíme do těla doplnit. Z větší části se dá jejich potřeba pokrýt stravou na ně bohatou, někdy je zapotřebí sáhnout po doplňcích výživy.
Vitaminy jsou důležité
Vitaminy stimulují metabolické procesy, urychlují biologické funkce, jsou nedílnou složkou tělesné struktury a pomáhají ji regulovat a obnovovat. Uplatňují se také při likvidaci volných radikálů. Většina vitaminů je rozpustná ve vodě. Vitaminy A, D, E, F jsou rozpustné v tucích. Minerální látky pomáhají regulovat srdeční rytmus, udržet rovnováhu vody v těle, ovlivňují činnost nervů a svalů. Jsou také stavební látkou zubů a kostí.
Když honí mlsná
Když dostanete chuť na něco dobrého, v okamžiku prvního zakousnutí začíná pro tělo velká práce. Kousek potravy, do které jste se s chutí zakousli, čeká dlouhá cesta, na níž dochází ke štěpení na menší molekuly, jež některé jsou využitelné jako zdroj energie, z jiných jsou stavební látky pro výstavbu, rekonstrukci nebo obnovu tkání.
Je dobré, že určité látky si organismus může uložit do zásoby, a tak se pojistit na horší časy. Všechno, co sníte, nemůžete úplně strávit, a tak v těle zůstává určitá část odpadu, kterou byste měli vyloučit.
Jak sestavit zdravý jídelníček
Každý člověk je jiný, má své chutě, rozdílný denní režim, jiné pracovní vytížení. Toto všechno vezměte v úvahu a začněte se kontrolovat, jak se cítíte po jídle a co vám nedělá dobře. Poslouchejte své tělo. U někoho budou stačit pouze malé úpravy, na někoho čeká dlouhá cesta. Pro začátek se snažte poznávat biologickou hodnotu jídla – co které jídlo obsahuje a zvyšte příjem kvalitních potravin na úkor „prázdných“ kalorií.
Co vám dá více životní energie – máslový dortík nebo zeleninový salát? Pokud vám určitá potravina způsobuje jakékoli zdravotní problémy (zácpu, nadýmání, průjem nebo alergie) – vyřaďte ji z jídelníčku. Snažte se jíst pravidelně. Nezapomeňte na pitný režim. V první řadě jezte hodně kvalitní sacharidy – rýže, brambory, těstoviny, cereálie. Dále hodně zeleniny a ovoce. Kvalitní libové maso, minimálně jednou týdně ryby. Kvalitní rostlinné tuky jako olivový olej, luštěniny a zakysané mléčné výrobky. Vynecháte tučná jídla.
Recommended Posts
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024
Co je Scallion Latte?
03 července, 2024