Horkovzdušní fritéza – výběr, parametry

Napsal

Jestli jste se rozhodli jíst zdravěji a radikálně omezit příjem tuků, je horkovzdušná fritéza opravdu skvělý pomocník. Díky ní můžete “smažit” do křupava a poslouží vám i jako gril. Příprava pokrmů jídel v ní je skutečně téměř bez potřeby tuku.

Horkovzdušná fritéza (někdy také horkovzdušný hrnec) patří k těm praktickým kuchyňským spotřebičům, které opravdu budete používat. Můžete si v něm usmažit hranolky stejně jako burger nebo třeba koblihy. Můžete v ní jídlo ohřívat nebo si například zapéct toasty. Její využití je široké a výsledek vždy zdravější, než jsou pokrmy připravované na pánvi v oleji.

Jak si vybrat horkovzdušnou fritézu

Na našem trhu se dnes setkáte s mnoha modely různých parametrů od řady výrobců. Když si budete vybírat horkovzdušnou fritézu, není jediným kritériem výběru značka, ale také další parametry. V základu se tyto fritézy dělí na statické, kde se jídlo peče cirkulujícím horkým vzduchem, a dynamické, v nichž se při pečení horkým vzduchem jídlo navíc promíchává. Rozdíly v ceně jsou samozřejmě evidentní a je na zvážení, jaký model potřebujete.

Kromě tohoto rozdělení se při výběru řiďte posouzením následujících kritérií:

  • Objem fritovací nádoby
  • Velikost fritézy
  • Funkce
  • Regulace teploty
  • Programy
  • Časovač
  • Cena

Jednotlivé parametry jsou jistě srozumitelné: vybíráme podle množství jídla, které budeme potřebovat naráz připravit, velikost podle prostoru, kde bude fritéza umístěna. Mnohem důležitější jsou funkce, které konkrétní model má a které chceme využívat. Pro snadnější ovládání je dobré zaměřit se na displej, jestli je dostatečně srozumitelný. Určitě se lépe ovládá přístroj s intuitivním digitálním displejem. Standardní horkovzdušné fritézy mívají obvykle časovač a regulaci teploty. Tyto dva ovládací prvky se vyplatí, když nechcete použít přednastavené programy, ale upravit si přípravu jídla podle sebe.

Share