Tajemství krásných vlasů

Napsal

VTajemství krásných vlasůasy jsou naší přirozenou ozdobou, kterou si můžeme při správné péči uchovat až do pozdního stáří. Příliš razantní vlasové přípravky, nadměrné působení slunce a chemické procedury však mohou vlas poškodit. Budete-li o svých vlasech vědět to nejdůležitější, jistě je dokážete uchránit zbytečnému vystavování škodlivým vlivům.

Co je to vlas?

Každý jednotlivý vlas (ale i  chlup) se skládá ze tří vrstev : dřeně, kůry a povrchové vrstvy zvané kutila. Dřeň spoulupřispívá pevnosti vlasu. Kůra je nejsilnější vrstvou, která tvoří zhruba 80% vlasu. Propůjčuje mu sílu a elasticitu. Je tvořena hlavně bílkovinou kreatinem. Tato vlasová vrstva obsahuje barevné pigmenty melaniny, které jsou odpovědné za barvu vlasů. Bílé vlasy už žádný pigment neobsahují.
Povrchová vrstva zvaná kutila se skládá ze šupinkovitých destiček, které drží pospolu díky tmelící látce cystinu. Tato vrstva chrání vnitřní vrstvy vlasů. Pokud se vlivem chemických látek – trvalá ondulace, odbarvování nebo barvení – tmelící látka rozpustí, rohovité destičky odpadají. Takový vlas má pak porušenou stavební strukturu.

Vlasy bez lesku

Pokud rohovité šupinky přiléhají, vlasy se lesknou. Jakmile však odchlípnou, povrch vlasu přestává být hladký a ztrácí schopnost odrážet světlo. Vlasy pak vypadají matně. Po každém chemické ošetření je proto dobré dopřát vlasům kúru, která způsobí, že šupinky opět přilehnou.

Kořen vlasu

Viditelná část vlasu, o níž byla doposud řeč, vyrůstá z vlasového váčku neboli fotikulu uloženého v kůži. Neviditelnou částí vlasu je jeho kořen – vlasová cibulka. V horní oblasti kořene jsou uloženy mazové žlázy, jež vylučují olejovitý sekret a udržují tak vlas vláčný. Čím jsou vlasy delší, tím obtížnější je jejich „promazávání“. Dlouhé vlasy tak bývají u hlavy mastné, zatímco konečky jsou suché. Vyžadují proto velice šetrné zacházení.
Cibulka nasedá na papilu, která je opatřena cévami a která tak vlas přes krevní oběh zásobuje živinami. Zárodečná vrstva na povrchu papily se stará o tvorbu nových vlasových buněk. Pokud je papila s vlasem či chlupem vytržena z pokožky, nemůže vlas dorůst.
Vlas je tedy vyživován výhradně zevnitř. Zdravá strava bohatá na vitaminy a minerální látky je nejspolehlivější zárukou silných zdravých vlasů. Vnější péče ke zdravým vlasům nedopomůže, dodá jim však lesk, dodatečně je promastí a přispěje k jejich snadnějšímu rozčesávání.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *