Jak na zdravé nehty? Vaše ruce budou opět krásnou vizitkou

Napsal

Upravené hebké ruce s nalakovanými nehty jsou perfektní vizitkou každé ženy. Vedle estetického hlediska vám zdravé nehty také chrání prsty a pln také praktický účel, kdy s nimi často děláte mnoho denních činností, které si ani neuvědomujete. Jak na zdravě vypadající a silné nehty? Péče je snadná, stačí si ji jen osvojit.

Jak vypadají vaše ruce? Jsou hebké? A co nehty? Pokud trpíte na lámavé a roztřepené nehty, nejspíš je právě na čase jim dát dostatek péče. Často se právě na kůži a nehtech objevují první známky zdravotních potíží. Za nimi může stát mnoho faktorů, nejčastěji je to ale psychická nepohoda a stresové období. Na nehtech se může projevit také nezdravý jídelníček.

Jak mají vypadat nehty?

Víte vůbec, jak správně mají vypadat zdravé nehty? U zdravých nehtů si na první pohled všimnete měsíčku na nehtovém lůžku, který je světlejší než zbytek nehtu. Naopak by se na nich neměla objevit žádný skvrna ani nerovnost. Zdravý nehet je hladký, pevný a zároveň elastický. Jeho mírná lesklost odráží světle růžové tóny barev.

I u zdravých nehtů se však může objevit mírná anomálie, může za to například chladné podnebí nebo naopak horká sprcha. V době Covid-19 se na nehtech odráží i časté používání dezinfekce na ruce a nadměrné mytí rukou.

Co ovlivňuje pevnost nehtů?

Za zdravím a pevností nehtů stojí mnoho faktorů. Často se mohou nehty lámat kvůli stresovému období a psychické nepohodě. Změnu na nehtech můžete pozorovat také v důsledku nezdravého stravování. V mnoha případech se však může jednat pouze o genetiku, se kterou bohužel nic neuděláte.

Jak vypadají nezdravé nehty?

Bílé skvrny — Ještě před pár lety si lékaři mysleli, že bílé skvrny se na nehtech objevují v důsledku nedostatku vápníku v těle. Bílé skvrny se objevují především kvůli vytvoření malých dutinek, kam se může dostatek vzduchová bublina. Ačkoliv může bílá skvrna postupně odrůst, také se může znovu objevit.

Rýhy a nerovnosti — Často se na nehtech mohou objevovat také drobné rýhy, i když jste si nehty třeba nikde neodřeli. Vinu nese porucha růstu nehtu, často se takové problémy objevují po nemoci.

Měkké a roztřepené nehty — Za lámavostí nehtů často stojí špatná strava nebo genetika. Tento jev se také objevuje po sundání umělých, gelových nehtů. Pokud srovnáte váš jídelníček a budete o nehty pečovat, brzy opět zesílí.

Jak správně pečovat o nehty?

Přejete si mít opět krásné, pevné a zdravé nehty plné lesku? Pokud začnete o nehty pečovat, musíte se obrnit trpělivostí. Nehty totiž rostou zhruba 3 milimetry za měsíc, a tak se změna projeví až po několika týdnech. Jestliže chcete mít vaše nehty opět krásné a silné, určitě se vyvarujte umělým nehtům, ty vaše nehty jen oslabují.

Pořiďte si vyživující nehtový olej, mnoho značek prodává takové produkty přímo v drogerii nebo lékárně. Olej vmasírovaný přímo do nehtů a jejich lůžek krásně posílí a vyživí celý nehet. V regálech drogerií najdete také mnoho přírodních produktů, se kterými se nemusíte bát žádných zbytečných chemických látek.

Chraňte vaše ruce

Každé setkání vašich rukou s chemickými prostředky vám škodí. Proto se snažte chránit celé vaše ruce rukavicemi, například při úklidu s čistícími prostředky nebo při jiné podobné činnosti. Při odlakovávání nehtů používejte výhradně odlakovač bez acetonu, ten vašim nehtům rozhodně neprospívá.

Pokud jsou vaše nehty slabé a mají sklony k lámavosti, zbytečně je nenechávejte delší, raději je udržujte krátké. Při zkracování nehtů raději používejte pilník, je totiž mnohem šetrnější než nůžky. Nezapomínejte také na krém na ruce, ten používejte vždy před spaním a snažte se jej vmasírovat do všech částí ruky, včetně nehtových lůžek.

Zdroj foto: www.freepik.com

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *