Výběru kopaček věnujte velkou pozornost. Prospějí vaší hře a uchrání vás před zraněním

Napsal

Fotbal je sportem, který milují miliony lidí po celém světě. A mnoho z nich jej nejen sleduje u televize, ale také čas od času vyrazí přímo na hřiště zakopat si se svými kamarády a užít si úžasnou atmosféru hry. K tomu, abyste mohli fotbal pohodlně a bez potíží hrát, potřebujete v podstatě jediné – kvalitní kopačky jako například Adidas Predator: https://www.r-gol.com/cs/adidas-predator. Jak postupovat při výběru a na co je důležité nezapomenout?

Kopačky Adidas

Co je důležité?

Především je potřeba se zamyslet nad několika parametry:

  • Materiál
  • Typ povrchu
  • Špunty
  • Velikost

Samozřejmě zásadní roli hraje to, kde budeme kopačky používat. Pokud jde o sálový fotbal, pořídíme zcela jiné boty, než pokud hrajete venku na trávníku. Jednotlivé řešení nabízí různou stabilitu na suchém či mokrém povrchu a hodí se i pro různé úrovně sportu. Jakmile si vyberete druh boty, která bude odpovídat vašim potřebám, značně se vám zredukují možnosti výběru.

Materiál je zásadní

Mezi typické materiály patří samozřejmě kůže i syntetika, kdy každá má své výhody a nevýhody. Kožené kopačky se snadno přizpůsobí tvaru nohy, ale nevýhodou je to, že jsou těžší a dost sají vodu. Při hře ve vlhku se tedy mohou proměnit ve značnou zátěž. Umělá kůže si perfektně zachovává své vlastnosti a dá se také vyrobit v jakékoliv barevné variantě, což je oblíbené zejména u moderních a stylových kopaček jako jsou třeba kopačky Adidas: https://www.r-gol.com/cs/adidas-x.  Hůře se ale přizpůsobují noze a trvá déle, než se pořádně rozchodí.

Špunty volte s ohledem na hru

Špunty jsou samozřejmě tím, co kopačky odlišuje od běžné sportovní obuvi. Přesto se také vyrábí v několika typech a závisí na řadě faktorů, které pro vás budou ty nejlepší. Špunty pak mimo jiné ovlivňují schopnost brzdění, rychlost běhu, změny směru a další. Obecně platí, že čím větší množství špuntů na botě je, tím stabilnější pak bota bude.

Velikost musí padnout jako ulitá

Při výběru hraje samozřejmě zcela zásadní roli také velikost. Tu byste si měli pečlivě vyzkoušet na obou nohách, zkusit si v kopačkách také zaskákat, rozběhnout se apod., abyste co možná nejvíce simulovali typický pohyb, který v nich budete provádět. Platí, že nevhodně zvolená velikost dokonce může zvyšovat riziko zranění. Bota rozhodně nesmí nikde tlačit, ale zároveň v ní noha musí pevně držet. Dejte přednost kvalitním a osvědčeným značkám kopaček, mezi které patří i kopačky Mizuno: https://www.r-gol.com/cs/kopacky-mizuno.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *