Rozchoďte rozchod. Máme pár tipů, jak se dostat z nejhoršího

Napsal

Vždycky to bolí. I když si říkáte, že tentokrát už budete připravená. Nejste v tom sama, každá žena zná ten pocit, když ji opustí partner. Nebude to snadné, ale můžete trpět méně,  než kdykoliv předtím.121353307

Rozchod řadí psychologové na přední stupnici stresových životních situací, hned za smrt blízkého člověka či ztrátu zaměstnání. Vidíte, to, že trpíte, je zcela normální.

Ať už se rozejdete po mnoha hádkách, nebo z nenadání, vždycky je to velký tlak na vaši psychiku. Z odborného pohledu vyrovnávání s rozchodem probíhá podle standardní šablony. Nejprve přijde prvotní šok (proč zrovna já?), pak nastupuje popření situace (to přece není pravda), agrese (je to hajzl, proč to udělal?) a pak se bohužel stáčí smyčka zpět a objevuje se snaha vrátit vše do starých kolejí. Většinou se k vám ale partner nevrátí a přichází smutek. Až po té, co zvládnete toto dlouhé a nepříjemné kolečko,  může přijít smíření. Po tom přitom toužíme už v okamžiku, kdy nám náš partner oznamuje, že nás opouští.

Jak tedy zvládnout kopačky co nejrychleji?

Rozchod po týdnech

Stává se to. S někým se seznámíte, bláznivě se do sebe zamilujete, všechno je krásné a nadšené. Po pár týdnech ale může přijít pád. Ostatně, kolikrát jste na to přišla vy, že to nemá smysl. Váš partner pravděpodobně ještě nevěděl, co přesně hledá a pouze si mapoval území. V takové situaci se obrňte, neodpovídejte na zprávy, odstřihněte kontakt. I když se to zdá nemožné, z takového rozchodu se dostanete velmi brzy. Proces detoxikace si ulehčete a buďte na sebe přísná.

57449245

Rozchod po měsících

Půl rok je doba, kdy ve vztahu poznáme, zda má smysl jej nadále rozvíjet, či nikoliv. Je to jakási zkušební lhůta, podobně jako v práci. Pokud mezi vámi něco neklape po půl roce vztahu, je to pravděpodobně špatně. Váš partner by měl ale o tom s vámi mluvit, abyste věděla, co bylo špatně, a mohla jste se poučit. Po rozchodu se opět odstřihněte a nezůstávejte v kontaktu.  Soustřeďte se na nové známosti, hledejte toho, kdo s vámi problémy bude chtít řešit.

Rozchod po letech

Možná je to krize středního věku, ale mnoho mužů kolem čtyřicítky opouští rodiny. Děti jsou velké, manželka rozhodně nevypadá tak, jako když si ji bral. Problémy jsou, ale léta se neřešily a teď už na ně není síla. Pozvolný rozklad manželství může vyústit v rozvod. A ten rozhodně není snadný. Otázkou je, jestli se snažit manželství zachránit. Jsou případy, kdy se to podařilo a kdy oba partneři začali na sobě i svém vztahu opět pracovat. V takovém případě je ale lepší svěřit se do rukou odborníka a hledat pomoc.

Jak zvládnout detoxikaci

  • nevolejte, nepište, nevnucujte se
  • nečekejte na něj na ulici nebo v oblíbeném baru – nechtějte ho záměrně potkat
  • vyhoďte vše, co ho připomíná
  • najděte si někoho, o koho se opřete a kdo vám na začátku pomůže
  • věnujte se svým koníčkům a přiberte další
  • nehledejte si hned náhradu, nemá to smysl
  • pobrečte si a uvolněte napětí
Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *