Jak vybrat správnou lednici

Bez lednice si už domácnost představit neumíme. Je to asi první spotřebič, který si pořizujeme do bytu. A protože si dny bez ní neumíme představit, obvykle ji používáme, dokud “neklekne”. Není náhodou, že v českých domácnostech je kolem 90 % ledniček starších než 3 roky.

Řešíte právě teď koupi nové chladničky a nevíte, jak vybrat tu správnou? Zkusíme vám poradit. Pokrok jede právě v oblasti kuchyňských spotřebičů dopředu tak rychle, že se vyplatí seznámit se s některými novými funkcemi.

Tři různé varianty ledniček

V obchodech s domácími spotřebiči narazíte na tři typy ledniček: samostatnou chladničku, ledničku s mrazícím boxem a na americkou ledničku. V českých domácnostech se setkáváme nejčastěji s ledničkou kombinovanou, která má ve spodní nebo vrchní části mrazák. mezi její největší výhody patří fakt, že jí stačí poměrně malý prostor a také málo energie. Samostatné ledničky z domácností pomalu mizí, většinou si ji pořizují ti, kdo nemají možnost umístit vysokou ledničku.

Moderní americké ledničky už si k nám našly také cestu, přestože pořizovací cena je vyšší. Americká lednička vypadá efektně je dvoukřídlá (existují i čtyřdveřové verze), její obsah je většinou ve výši očí, navíc má výrobník ledu, umí udělat ledovou tříšť nebo načepovat chlazené nápoje přímo ze dveří. Vzhledem k rozměrům se hodí jen do větších kuchyní a pochopitelně musíte počítat s vyšší spotřebou energie.

Další možné funkce ledničky

Současné chladničky nabízejí mnoho nových technologií, například při ukládání syrového masa a masných výrobků či ovoce a zeleniny oceníte funkci nulové zóny s nižší teplotou. Ady vydrží déle čerstvé i potraviny rychle podléhající zkáze, jako je sýr nebo salát. Běžným standardem dnes bývá i nenámrazový systém (No Frost) nahrazující starší automatické odmrazování. Zajímavá je také antibakteriální ochrana potravin či systém zajišťující prodloužení doby čerstvosti ovoce a zeleniny.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *