Zařizujete novou kuchyň? Tohle v ní rozhodně nesmí chybět!

Vaření je radost i starost. Ale ať vás těší nebo stresuje, asi se mu úplně nevyhnete. Aby vás bavilo co nejvíce, investujte do kvalitního vybavení, které vám vaření maximálně ulehčí a zpříjemní. Sepsali jsme několik bodů, které byste při vybavování kuchyně určitě neměli podcenit.

Kvalitní nádobí, které nepřipaluje

Po kuchyňské lince a spotřebičích je nádobí na vaření nedůležitější součástí kuchyně. Musíte vybrat takové, které vám dlouho vydrží a bude se v něm vařit jedna báseň. Opravdu se vyplatí si připlatit pár stovek za lepší výrobky, než se potom neustále rozčilovat s připálenou kaší nebo odlupujícími se kousky pánvičky.

Vcelku levnou, ale problematickou variantou je zejména hliníkové nádobí. Jeho povrch se rychle rozpaluje a má tendenci jídlo spíše připálit. V současnosti se ale objevuje hliník s nepřilnavým povrchem, který tuto nepříjemnou vlastnost částečně eliminuje. Na teflonu se jídlo nepřipaluje, ale povrch pánví má někdy tendenci se olupovat.

Keramické nádobí je odolné vůči poškrábání a můžete na něm používat kovové nástroje. V současnosti je ale špičkou na trhu pravděpodobně titan, který je ještě tvrdší než keramika a je velmi odolný. Doporučit můžeme i litinové nádobí, které se rovnoměrně zahřívá a hezky udržuje teplotu.

Pořádné ostré nože

Stejnou pozornost, jako výběru varného nádobí, byste měli věnovat i kuchyňským nožům. Krájení se totiž při vaření opravdu nevyhnete a ostrý dobře tvarovaný nůž vám ho výrazně ulehčí. Rovněž se domníváme, že je výhodné do opravdu kvalitních nožů investovat klidně větší obnos.

Srdcem nože je pochopitelně hlavně jeho čepel. Na ergonomickém tvaru rukojeti také záleží, ale pokud v kuchyni netrávíte celý den, nemusíte jí věnovat takovou pozornost a spíše se zaměřte na samotné ostří.  Vedou se dohady o tom, zda je lepší ocelové nebo keramické. Toto téma bychom mohli dlouze rozebrat, ale ve zkratce můžeme říci, že se odborníci shodují na tom, že oba typy mají mnoho výhod i nějaké nevýhody a doporučují mít v zásobě oba dva.

Hezké talíře na servírování

Jak praví klasik, nezáleží, kolik toho je, ale jak se to naservíruje. Takže určitě nepodceňujte ani estetickou stránku vašeho nádobí. Pravidlo, že člověk jí i očima, se netýká jen samotného pokrmu, ale i talířů, misek a sklenic. Možná jste to zažili v nějaké lepší restauraci, kde vám přinesli obrovský designový talíř s krásně nazdobeným jídlem a vy jste z něj byli úplně unešení ještě předtím, než jste ho vůbec ochutnali. Protože vás hodování na hezkém nádobí bude těšit, vaše radost z vaření se zvýší.

Na druhou stranu si ale dejte pozor na to, zda se vámi vybrané talíře vejdou do myčky – nebo zda se do ní vůbec můžou dávat. To platí i pro sklenice a další nádobí. Pokud se do myčky dávat nemají, zvažte, zda jste ochotní je pokaždé mýt v ruce.

Zástěra dělá kuchaře

Mnohdy opomíjenou součástí kuchyně je zástěra na vaření. Často máme totiž pocit, že ji vlastně nepotřebujeme, ale pak naštvaně zíráme na skvrny na tričku. Kuchyňská zástěra je ale štít, který chrání naše tělo před znečištěním a stejně tak naopak chrání připravované potraviny před kontaminanty z našeho těla. Je tedynejen estetickou a praktickou, ale i hygienickou pomůckou. Navíc si do kapes zástěry můžete připravit vše, co potřebujete mít při ruce.

Oceníte ji zejména v případech, kdy vaříte a hned na to usedáte ke stolu s rodinou nebo návštěvou. Nemusíte si totiž jít po vaření převlékat ušpiněné oblečení, ale jednoduše jen svléknete zástěru.

Další výhodou kuchyňské zástěry je, že si do ní snadno rychle utřete ruce a můžete dál pokračovat v přípravě pokrmu.

Pokud nepodceníte ani jednu z našich rad, vše půjde hladce a vy budete vařit, jako profíci!

Zdroj obrázku: Canva

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *