Jsou biopotraviny skutečně bio?
Napsal Marks
V poslední době se kolem nás točí samé reklamy na nezávadnosti bio potravin a na nutnost jejich užívání. Někdo si může myslet, že ty věci, které jsou hodně propagovány, nejsou zase tak růžové jak se zdá. Pojďme se jim společně podívat na „zoubek“.
Bio je ekologicky šetrné
Zemědělci, kteří jsou v podstatě původci bio potravin, přivádí do půdy živiny pouze přírodním hnojením. V žádném případě k tomuto účelu nevyužívají umělé chemické látky. Ty by jednak zatížily životní prostředí a jednak už by potraviny neuplatňovaly označení bio.
Říkáte si, že přeci alespoň na odstranění plevele musí používat chemické produkty? Omyl. S tímto problémem se vypořádávají jako za starých časů ručním vytrháváním a obděláváním zeminy. Soustředí se také na to, aby na stejném místě nerostly za sebou plodiny, které půdě ubírají živiny a tím snižují úrodu nebo se zde přemnoží škůdci.
Bio může být ošklivější
Ano, může to dojít až tak daleko, že se vám zkrátka bio produkty nebudou líbit. Čím je to způsobeno? Zejména tím, že toto ovoce a zelenina nejsou podporovány umělými hnojivy, které se o „krásu“ vypěstovaných plodů starají. Pak se může i stát, že bio mrkvička bude křivá a malá nebo že bio jablíčko nebude krásně červené, ale bude ozdobenou nehezkými stroupky. I to je příroda.
Bio je dražší
Ten, kdo si bude chtít koupit bio potraviny jak ve velkých marketech tak ve specializovaných prodejnách, bude muset sáhnout hlouběji do peněženky. Pozitivní však je, že cena sezónních druhů (mrkev, červená řepa, jablka ..) bio kvality a obyčejné se často vyrovnávají.
Jindy je rozdíl výraznější, zejména u atraktivnějších druhů jako jsou třeba jahody, maliny, fenykl a podobné. U potravin konzervovaných a u polotovarů se někdy cenového rozdílu ani nevšimnete. Je to způsobeno tím, že bio kvalita je produkována v mnohem menším množství, než komerční kvalita a vyžaduje více práce.
Na co si dávat pozor?
Bio neznamená automaticky „bezkonkurenčně kvalitní“. Při výběru zejména ovoce a zeleniny, ale i sušených produktů, luštěnin, různých obilných vloček atd. si dávejte naprosto stejný pozor na jakost jako u produktů normálních. V obchodech se klidně mohou vyskytnout vločky opředené pavučinkami či plesnivé nebo nahnilé ovoce.
Recommended Posts
Jaké české filmy si nenechat v prosinci ujít v kině?
04 prosince, 2024
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024