Jak na zdravé ovocné cookies

Napsal

Cookies jsou malé americké koláčky známé i u nás díky tomu, že se k nám dováží ty trvanlivé, plné stabilizátorů, konzervantů a jiných chutných éček.

Mnohem zdravější alternativou je upéct si doma cookies vlastní, ideálně podle některého zdravého receptu, které jsou plné ovoce, oříšků a dalších kvalitních ingrediencí, takže si klidně zaslouží místo v jídelníčku i v případě, kdy si hlídáte váhu a tedy i to, co jíte.

Borůvkové cookies s oříšky a čokoládou

Tento recept využijete teď v létě, kdy je borůvek všude plno, ale i v zimě, to použijete sušené nebo mražené. Díky borůvkám budou tyto sušenky opravdu hodně zdravé, tmavé namodralé bobule jsou totiž plné stopových prvků, vitamínů a antioxidantů, ne nadarmo se o nich mluví jako o superpotravině.

Na cookies budete potřebovat:

  • 80 g jemných ovesných vloček
  • 100 g hladké celozrnné mouky (může být i obyčejná)
  • 90 g třtinového cukru, je zdravější
  • ½ lžičky kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)
  • ½ lžičky soli
  • 100 g oříšků podle chuti (kešu, mandle, lískové…)
  • 100 g dobré hořké čokolády s vysokým podílem kakaa
  • 100 g másla, rozpuštěného, vychladlého
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilky
  • 100 g borůvek (samozřejmě můžete použít jakékoliv jiné ovoce, které máte právě po ruce)

Nejdříve si opražte oříšky tak, že je vysypete na plech s pečícím papírem a dáte na  5 minut do trouby vyhřáté na 200° C. Vychladlé potom nasekejte nahrubo.

Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Přidejte nasekané ořechy a čokoládu. Dál nalijte vychladlé rozpuštěné máslo do něhož jste přidali vejce a vanilku a společně prošlehali. Vše společně smíchejte a na závěr lehce vmíchejte borůvky.

Z připraveného těsta tvořte na plech vyložený pečícím papírem hromádky a trochu je zploštěte. Pečte 10 – 12 minut v troubě vyhřáté na 180° C, upečené nechte ještě na plechu trochu zchladnout a ztuhnout.

Z uvedeného množství upečete asi 22 koláčků.

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *