Tajemství zdravého života 3. díl

Napsal

Důležitost zeleniny pro každou dietu se ani nedá vyjádřit. Má málo kalorií i tuku a spoustu důležitých látek včetně celé řady vitaminů a minerálů, které vám pomohou zhubnout a zároveň podporují vaše zdraví. Současně vám zelenina dává zdravou vlákninu, kterou přispívá ke správnému trávení, odstraňuje toxiny, hydratuje tělo a přitom zabraňuje zadržování vody. Velmi příznivě působí na pleť.

Zeleninu jezte čerstvou a syrovou

Syrové potraviny nutí tělo k intenzivnější práci při trávení, tím dojde k vyšší spotřebě energie a ukládá se méně tuku. Z většiny druhů zeleniny se dá také získat šťáva, a pokud máte odšťavovač, je to dobrý způsob, jak rychle doplnit vitaminy a minerály, i když tím ztratíte něco málo z obsahu vlákniny.
Před vařením nikdy nenechávejte zeleninu namočenou ve vodě. Raději ji oloupejte a nakrájejte těsně před spotřebováním. I nejšetrnějším převařením se ničí část výživných látek, a tak vždy vařte zeleninu krátce, aby se jich ztratilo co nejméně.

Jak zeleninu upravovat

Nejlepším způsobem přípravy zelené listové zeleniny je napařování, druhým je vaření v malém množství vody a pod pokličkou. TIP – vodu po uvaření zeleniny nevylévejte, poslouží vám jako výborný základ na zeleninovou polévku. Další možností je pečení, avšak oleje nepoužívejte moc. Zeleninu také nesmažte, pochopitelně kromě česneku a cibule, odborníci nedoporučují používat ani mikrovlnnou troubu. Ve několika testech bylo potvrzeno, že u některých druhů zeleniny ničí její zdravé složky. Při dietě bystě měla denně jíst pestrou zeleninu. Například čerstvé a domácím způsobem vyrobené džusy, polévky, saláty a zeleninové předkrmy, například syrovou či blanšírovanou zeleninu.

Možná se vám ze začátku může zdát, že jíst stále dokola zeleninu je jednotvárné. Jak ale později zjistíte je to jen omyl, který je dán tím, že v našich zeměpisných šířkách nejsme na pravidelné konzumování zeleniny příliš zvyklí. Každá zelenina má totiž svým způsobem ojedinělou chuť, což se parádně hodí při výrobě letních i zimních salátů. Jestliže vám zelenina příliš nechutná, zkuste si ji upravit například s těstovinami, rýží, bramborami či sýrem.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *