Zázvor – koření i lék

Napsal

Ať už čerstvý nebo sušený, pozvolna si razí cestu do naší kuchyně. Tradiční zázvorky sice pekly už naše babičky, tím ale využití „zázračného kořene“ zdaleka nekončí.

Kde se objevil

Zázvor, proslulý svými účinky uklidnit žaludeční potíže, pochází z Indie a Číny, ale i z Jamajky a jiných tropických oblastí. Zázvor je trvalka teplého podnebí a je blízce příbuzná s kurkumou a kardamomem. Její kořeny se používají v kuchyni a k lékařským účelům. Jako koření dodává pokrmům palčivou až citronovou příchuť, používá se k přípravě masa i sladkého pečiva.

Co obsahuje zázvor

Nenápadný našedlý kořen je pokladnicí životadárných látek. Výraznou aromatickou vůni mu dodávají pryskyřice a éterické oleje, z nichž jmenujme zázvorový, kterému je přisuzována schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Obsahuje draslík, vápník, železo, síru a celou řadu vitamínů.

Kdy nejvíc voní

O tom, jak hodně zázvor rozvine svou chuť, rozhoduje hlavně okamžik, kdy jím pokrm okořeníte. Nejvýrazněji se rozvoní, když ho přisypete až těsně před dokončením tepelné úpravy. Pokud ho vaříte s ostatními ingrediencemi již od samého začátku, pocítíte jeho vůni jen jako nenápadnou voňavou součást pokrmu.

Čerstvý kořen

Čerstvý zázvor dnes koupíte v každém běžně zásobeném supermarketu, stejně jako na tržnici u prodejců asijské provenience. Dbejte na to, aby kořeny byly hladké, nepovadlé a beze stop plísně.

V celku a neoloupaný můžete zázvor skladovat v lednici po dobu tří týdnů. Pokud jste ho nestihla spotřebovat, můžete ho zmrazit. Na trhu seženete i kandovaný závor, který vydrží neomezeně dlouho. Pro skladování mletého zázvoru platí totéž, co pro jakékoliv jiné sušené koření, tedy uchovávat v tmavých a hermeticky uzavřených nádobách.

Zpracování

Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky, nasekejte na kousky, rozdrťte nebo nastrouhejte a pak použijte do smažených nebo dušených pokrmů, například do kari nebo zeleninových směsí.

Kuřecí prsíčka na zázvoru jsou tipem pro exotickou večeři, kterou zvládnete za pár minut. Čtyři kusy prsíček nakrájejte na nudličky, nastrouhejte k nim asi 3 cm kořene zázvoru, přidejte lžičku kari koření, lžičku pálivé papriky, sůl a lžíci oleje. Nechte proležet a pak maso zprudka opečte, před dokončením přidejte tři lžíce strouhaného kokosu. Podávejte s rýží.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *