Tradiční francouzská polévka

Napsal

Když se řekne tradiční francouzská polévka, pravděpodobně se každému vybaví něco jiného. Někoho hned napadne úžasná cibulačka podlévaná vínem, někdo zavzpomíná na bezkonkurenční tradiční rybí bouillabaisse (bujabéza), kterou je nejlépe ochutnat přímo v Marseilles. Znalým kulinářům se nejspíš vybaví slavná polévka vichyssoise a těm neznalým aspoň francouzská polévka z pytlíku.

Na rovinu si řekněme, že uvařit si poctivou bouillabaisse v českých podmínkách by bylo dost obtížné a finančně nákladné. Už jen fakt, že by měla být připravována nejméně ze tří, obvykle až z osmi druhů mořských ryb a plodů moře, vysvětluje, proč je asi lepší zajet si na ni do Francie. Cibulová polévka je zase tak známá, že jsme se rozhodli zaměřit dnes na slavnou polévku vichyssoise.

Tradiční francouzská polévka vichyssoise

Vichyssoise je nejslavnější pórkovou polévkou na světě. Její nepřekonatelnou výhodou je skutečnost, že ji můžete v létě podávat studenou a v zimě ji ohřát. Chutnat vám bude tak i tak. Co k její přípravě potřebujete?

Suroviny:

  • asi 3 lžíce másla
  • 1 střední cibuli
  • 350 g pórku
  • 1,5 l kuřecího vývaru (může být i bujón z kostky, ale není to ono)
  • 1 kg brambor
  • 250 ml smetany
  • sůl a pepř

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Bílou část pórku očistěte a nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci si rozehřejte máslo a na něm osmažte cibuli a pórek doměkka (nesmí zhnědnout) . Měkkou zeleninu zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte kostičky brambor a  vařte, dokud brambory nezměknou. Polévku odstavte z plotny a nechte ji trochu vychladnout. Vychladlou polévku rozmizujte a dejte ji tak na dvě hodiny do ledničky.

Vychlazenou polévku podle chuti dosolte či přidejte pepř a vmíchejte smetanu. Před podáváním ozdobte jednotlivé porce osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou. Výborně chutná s plátky baget zapečenými se sýrem.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.