Recept na jáhlovou kaši

Je velká škoda, že se jáhly docela vytratily z našeho jídelníčku, protože díky jejich vysokému obsahu minerálních látek jsou důležité pro stavbu kostí, kloubů a vaziv. Z toho důvodu bychom je měli vařit alespoň dětem.

Jáhly jsou velmi dobře stravitelné, z minerálních látek obsahují především hořčík, draslík, křemík, fosfor, železo, měď a zinek, dále vitamíny B1 a B2. Jsou zdrojem pomalých sacharidů a neobsahují lepek. Zkuste si jednou pro změnu připravit k snídani jáhlovou kaši, jejich chuť vás překvapí.

Základní jáhlová kaše

Na přípravu jáhlové kaše potřebujete:

  • 1 hrnek jáhel
  • 2,5 hrnku polotučného mléka
  • 20 g másla
  • špetku soli

Na dochucení: med, čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, kakao či kokos 

Postup:

Nejprve jáhly důkladně propláchněte horkou vodou. Tím je zbavíte nahořklé chuti. Potom je zalijte mlékem, přidejte trošku soli a dejte je zvolna vařit. Když je mléko horké, přidejte máslo a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, tedy asi 12 – 15 minut.

Jáhlovou kaši podle chuti oslaďte medem nebo cukrem, můžete použít i vanilkový cukr. Další přísady si pak dejte podle vlastní chuti a podle toho, co doma právě máte.

Oblíbené dochucení jáhlové kaše

Já osobně mám nejraději jáhlovou kaši s medem, vlašskými ořechy a rozinkami. Rozinky i ořechy můžete vařit s jáhlami, medem doslaďte, až když kaše trochu vychladne, aby se z medu neztratili vitamíny a hodnotné látky.

Výborná varianta je jáhlová kaše s jablky a skořicí. Do uvařené kaše přidejte nastrouhané jablko a skořici podle chuti. Opět je dobré osladit medem, je zdravější než cukr. 

Trochu exoticky chutná kaše s banánem a pekanovými ořechy. Do uvařené jáhlové kaše přidejte nasekané pekanové ořechy, rozmačkaný banán a doslaďte javorovým sirupem. Vhodný je i čekankový či rýžový sirup, případně opět med.

Ať už se rozhodnete ochutit si jáhlovou kaši čímkoliv, rozhodně tuto zdravou snídani dopřejte sobě a svým dětem co nejčastěji. 

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *