Recept na hovězí guláš

Každá domácnost si připravuje guláš podle rodinných receptů a tradic, a tak se může stát, že třeba sousedovic guláš bude úplně jiný než ten náš. Vždyť právě hovězí guláš patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel Čechů i zahraničních turistů.

A protože více i méně obvyklých receptů je nespočet, představíme si tradiční guláš s dokonalou chutí, který osloví úplně každého. Správně připravený a ochucený guláš je gurmánským zážitkem.

Tradiční hovězí guláš

Ideálním masem, z něhož  bude guláš chutnat opravdu dokonale, je kližka. Tato část hovězího masa je poměrně hodně prorostlá tukem a klihem, který dodává masu šťavnatost a nezapomenutelnou chuť.

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa
  • 4 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 2 lžičky gulášového koření
  • majoránka (až na závěr)
  • sůl
  • pepř
  • olej nebo sádlo

Jak uvařit hovězí guláš

Nejprve si na drobno nakrájíme cibuli, kterou dozlatova osmažíme v hrnci na oleji nebo na sádle. Přidáme osolené a opepřené hovězí maso nakrájené na malé kousky, přibližně 3 cm velké, protože větší kousky by se vařily zbytečně dlouho. Maso zprudka orestujeme a následně okořeníme sladkou i pálivou paprikou a gulášovým kořením. Připravíme si horkou vodu, kterou maso zalijeme tak, aby bylo úplně ponořené. Za stálého míchání přivedeme k varu. Přiveďte k varu, přikryjte napůl pokličkou, snižte teplotu a duste zhruba dvě hodiny. Na konci vaření přidejte majoránku.

Během dušení maso krásně zkřehne a ze základu se vytvoří voňavá šťáva. Nejběžnějším způsobem je zahuštění klasickou jíškou, starým chlebem nebo syrovou bramborou. Pokud ale chcete guláš připravit přirozeně, tak nejlepším způsobem bude nechat šťávu postupně odpařovat. Tím guláš zhoustne a chuť základu bude silnější. Nezapomeňte, že guláš chutná nejlépe odleželý, tedy až druhý den.

 

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *