Připravte doma chutnou a zdravou koprovou omáčku

Napsal

Koprová omáčka – jedna z nejrozporuplnějších jídel, s kterým se můžete setkat. Mnoha lidmi nesnášena, jinými milována. Za svou neoblíbenost vděčí především právě aromatickému kopru, který je některými lidmi obecně špatně přijímán. Nevěříme, že jste se v minulosti s koprovou omáčkou nesetkali. Mnoho školních jídelen ji má ve svém jídelníčku a ve většině českých domácností se hlavně v létě, kdy je kopr čerstvý, vaří.

V současné době je velkým hitem zdravý životní styl a koprovka se mezi zdravá jídla rozhodně zařadit dá. Pokud máte chuť si připravit toto české tradiční jídlo, máme pro vás fit verzi, kterou nerozeznáte od originálu. Koprová omáčka sama o sobě se dá připravit na několik způsobů, například s plátkem hovězího masa nebo s vajíčkem uvařeným natvrdo. Vhodnou přílohou je buď houskový knedlík nebo vařené brambory. Je už jen na vás, jakou variantu si vy zvolíte.

Recept na zdravou koprovou omáčku

Co budeme potřebovat na 4 porce:

  • svazek čerstvého kopru (nebo kopr sterilovaný)
  • 200 ml polotučného mléka
  • 150 ml vody
  • 1 kelímek Cottage sýru
  • 300 ml acidofilního mléka
  • 2 lžíce celozrnné mouky (špaldové nebo žitné)
  • sůl
  • cukr nebo sladidlo na dochucení (xylitol, čekankový sirup)
  • ocet

Jak budeme postupovat?

Mouku prošleháme s vodou a polotučným mlékem a přivedeme k varu. Necháme povařit, aby mouka nebyla z omáčky cítit. Do základu přidáme Cottage sýr a acidofilní mléko. Dále již nevaříme, mohlo by se nám to „zdrcnout“. Celou omáčku promixujeme tyčovým mixérem, aby tam nebyly žmolky z Cottage sýru. Dochutíme solí, sladidlem nebo cukrem a octem. Nasekáme si najemno kopr a přidáme do omáčky. Pokud nemáte čerstvý kopr, přidáme několik lžic kopru sterilovaného. Pokud máme sterilovaný kopr, nepřidáváme na závěr tolik octa. Podáváme s vařenými bramborami a vajíčkem uvařeným natvrdo. Výborná je také s celozrnným karlovarským knedlíkem a hovězím masem.

Share