Okoun s rajčatovými těstovinami

Napsal

Na rybí specialitce si dvě osoby mohou pochutnat za 40 minut.

Potřeby

4 velká rajčata, přibližně půlkila
Jedna malá cibule
Jedna malá mrkev
Jeden stonek řapíkatého celeru
Jeden stroužek česneku
Jedna polévková lžíce olivového oleje
Jedna lžíce rajského protlaku
100 ml zeleninového vývaru
Jódová sůl
Černý pepř
400 gramů filet z okouna
4 polévkové lžíce suchého sherry nebo vermutu
Jedna větvička čerstvého tymiánu nebo jedna lžička sušeného tymiánu
150 gramů barevných těstovin

Postup

Rajčata spaříme vařící vodou, zbavíme slupky a stonků, odstraníme jadérka a nakrájíme na větší kostičky. Pak přikryjeme a postavíme stranou.
Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Mrkev oškrábeme, celer umyjeme a očistíme. Obojí pak najemno nakrájíme. Nakonec oloupeme česnek.
V hrnci rozpálíme olej. Připravenou zeleninu, kromě rajčat, a celý stroužek česneku vložíme do hrnce a smělka osmahneme. Přimícháme rajský protlak a přilijeme zeleninový vývar. Zeleninu osolíme, opepříme a necháme 10 minut mírně vařit.
Okouna lehce osolíme a opepříme. Položíme na žáruvzdorný talíř, který se vejde do hrnce. Vhodný hrnec pak naplníme na dva prsty vodu, vlijeme sherry nebo vermut a přimícháme tymián.
Do hrnce pak vložíme žáruvzdorný šálek, na který talíř s rybou postavíme. Vodou přivedeme do varu, vařící voda však nesmí přesahovat talíř. Přiklopíme pokličkou a vaříme 10 až 12 minut.
Mezitím uvaříme těstoviny v osolené vodě.
Rajčata i se vzniklou šťávou přimícháme k zelenině. Vyjmeme česnek a vše pořádně dochutíme solí a pepřem. Těstoviny slijeme, necháme krátce odkapat a smícháme s rajčaty. Rybu pak rozložíme na těstoviny.

Share