Karibská zeleninová směs

Napsal

Pokud se vám již tradiční česká zelenina přejedla, pochutnejte si na karibské zelenině, která má výraznou chuť a září spoustou barev.

Pro dvě osoby potřebujeme

300 gramů oranžové dýně
300 gramů mrkve
300 gramů sladkých brambor. Můžete je nahradit bramborami typu A
Dvě cibule šalotky
Jeden kus čerstvého zázvoru, asi dva centimetry velký
Jednu malou čerstvou červenou chilli papričku
Jeden stonek citrónové trávy
Půl litru zeleninového vývaru
Jeden bobkový listopad
200 mililitrů neslazeného kokosového mléka z plechovky
Jódovou sůl
Dvě větvičky thajské nebo evropské bazalky

Postup

Příprava jídla trvá přibližně 35 minut. Nejdříve si vezmeme dýni, mrkev a brambory. Oloupeme je a nakrájíme na kostky, které se akorát vejdou do úst. Šalotku a zázvor také oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Chilli papričku omyjeme, podélně rozpůlíme, odstraníme stonek a semínka. Pak nakrájíme na velmi malé proužky. Kdo má rád jídlo trochu ostřejší, nemusí semínka odstraňovat. Z citrónové trávy vybereme oschlé a uvolněné lístky. Spodní silnou část nakrájíme na jemné plátky.
Zeleninový vývar vlijeme do hrnce a přivedeme do varu. Přimícháme nakrájenou šalotku, chilli papričku, zázvor, citrónovou trávu a bobkový list. Vše přikryjeme pokličkou a pět minut necháme lehce povařit.
Kokosové mléko a ostatní zeleninu vložíme do hrnce a vše lehce osolíme. Na slabém plameni pod pokličkou lehce vaříme 15 až 20 minut, dokud není zelenina tak akorát – ani moc měkká ani moc tuhá.
Bazalku omyjeme, otřepeme dosucha a otrháme lístky od stonku. Zeleninovou směs dochutíme solí a posypeme bazalkou. Dobrou chuť.

TIP: Pokud v obchodě neseženete žádnou citrónovou trávu, dochuťte hotovou zeleninovou směs trochou limetové nebo citrónové šťávy.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.