Bramborové noky s paprikovou omáčkou

Napsal

Bramborovou specialitku si vyrobíte za 55 minut

Potřeby pro dvě osoby

400 gramů moučných brambor typu A
80 gramů mouky
Jedno vejce
Jódová sůl
Pepř
Jeden čerstvě nastrouhaný muškátový ořech
Jedna žlutá, červená a zelená paprika
Jedna polévková lžíce olivového oleje
Jedna cibule šalotka
150 gramů pasírovaných rajčat (koupíte jako hotový výrobek)
Jedna větvička čerstvého tymiánu
Dvě lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu

Postup

Brambory umyjeme a i se slupkou vaříme 20 minut. Pak je slijeme a v hrnci necháme odpařit. Ještě teplé brambory oloupeme a přes lis na brambory nebo šťouchadlem protlačíme. Pak smícháme mouku a vejce, okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Z těsta zformujeme váleček, z toho odkrojíme kousky velikosti vlašského ořechu a vytvoříme malé tolárky. Hranou vidličky vtiskneme vzor.

Papriky omyjeme, očistíme a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Šalotku oloupeme a najemno nasekáme.

Olivový olej rozpálíme, šalotku osmahneme do měkka. Pak přidáme papriku a osmažíme ze všech stran a přilijeme rajčata. Poté osolíme, opepříme a přidáme větvičku tymiánu. Omáčku necháme ještě nejméně čtvrt hodiny jemně provařit.

Noky vložíme do silně vařící osolené vody a na mírném plameni necháme 10 až 12 minut projít varem. Pak vodu slijeme a nachystáme do hlubokých talířů.

Z rajčatové omáčky odstraníme tymián, osolíme a opepříme. Potom jí přelijeme noky a posypeme parmazánem.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *