Jak se zbavit jarní únavy

Jaro je konečně tady, příroda se probouzí a sluníčko nás začíná hřát svými teplými paprsky. Radost z očekávaných slunečných dnů nám ale obvykle nevydrží dlouho, brzy se o slovo přihlásí únava a malátnost.

Následkem dlouhé zimy a stravy ne příliš bohaté na vitamíny jsme vyčerpaní. Naše těla potřebují nový přísun energie. Jarní únava nám připomíná, že je na čase očistit naše těla, která jsou po zimě vyčerpaná.

Musíme tělo pochopit

Během zimy dochází k velkým změnám teplot, máme méně pohybu na čerstvém vzduchu a chybí nám sluneční světlo, které nám přirozeně doplňuje vitamín D. Kromě toho si tělo také může říkat o doplnění některých dalších vitamínů a nebo nám dokonce hlásit, že náš imunitní systém je oslabený. Všechny tyto informace, které nám tělo podává formou jarní únavy je potřeba pořádně pochopit a vyřešit.

Náš imunitní systém nás celou zimu chránil před řadou různých nemocí, navíc tělo muselo v chladných dnech bojovat i se zimou a teď je už vyčerpané. Organismus potřebuje kompletní restart, různé životabudiče k ničemu dlouhodobě nepomohou.

Jak se probrat z jarní únavy

Někdo se z jarní únavy pokouší dostat zvýšenou dávkou odpočinku, někdo jiný naopak zvýší přísun energetických nápojů – kávy či zeleného čaje. Velmi účinné proti únavě jsou zelené šťávy (mladý ječmen, ale i chlorella či spirulina) a čaj Matcha. Pro někoho je nejúčinnější procházka na čerstvém vzduchu, případně lehké sportovní aktivity. Způsobů jak se probrat z jarní únavy je poměrně dost.

Prvotní prevencí proti jarní únavě jistě bude zvýšení příjmu vitamínů, především vitamínů C a D. Také některé minerály jsou proti únavě dobrým bojovníkem (draslík, hořčík, zinek) a nezbytné antioxidanty. Důležitý je také dostatečný spánek a pohyb na čerstvém vzduchu. Proti jarní únavě určitě zaručeně zabere i lehčí strava spojená s detoxikací organismu, která tělu uleví, pročistí ho a nastartuje. Obecně se doporučuje na jaře začlenit do jídelníčku více zelené zeleniny, kterou už příroda stihla nabít vitamíny a stopovými prvky, především hořčíkem.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *