Buďte štíhlá jako Francouzska

Napsal

Štíhlá jako FrancouzskaMýtus o krásných postavách Francouzek je pravdivý. Nás, které jsme zvyklé na hutnou českou stravu, jistě překvapí, že denní menu Francouzek je pestré a šťavnaté. Ve Francii neznají žádné naše tradiční knedlo – zelo. Debaty o energetické hodnotě jídla jsou však tabu. V čem tkví tajemství jejich štíhlosti?

Dopřejte si, ale s mírou

Francouzi jedí všechno – nic si nezakazují. Ovoce, zeleninu, hovězí maso, drůbež, ryby, chléb i sýry. „Nezdravé“ mlsání si však dopřejí vždy jen v malém množství. Každý Francouz dá přednost čtverečku opravdové čokolády před miskou nízkotučné čokoládové pěny. Vědí totiž, že do nízkotučných výrobků se kvůli chuti přidává více cukru, takže na joulech stejně neušetří.

Jezte s rozkoší

Pro většinu Francouzů je „fast food“ naprostý nesmysl. Nikdy nejedí na ulici, oběd nebo večeři si vychutnávají výhradně u stolu. Labužnicky si užijí každé sousto. Jednotlivé chody oddělují přestávkami. Pokud je to možné, velmi rádi se obklopí přáteli a při stolování živě diskutují. Uvolněný organismus má mnoho času na trávení, a proto nedovolí, aby se stolovník přejedl. A navíc – protože jedí pomalu, jejich tělo může včas vyslat signál do mozku, že už je nasyceno.

Zamilujte se do salátů

Francouzi milují zeleninu všech barev. Nedají dopustit na chutné zeleninové saláty, které často využívají i v teplé kuchyni. K večeři si například s oblibou servírují polévku z cukety a hlávkový nebo zelný salát, v nichž je velké množství antioxidantů snižujících škodlivé účinky cigaretového kouře.

Neodolatelné víno a sýr

Lahodná francouzská vína se dají popíjet i samotná, přesto je Francouzky raději kombinují s jídlem. Po několika sklenkách těžko mohou přibrat, protože při obědě se většinou používají jen malé sklenky. Pokud jste někdy zkoušely zapíjet kousky camembertu dobrým vínem, jistě uznáte, že je to vynikající kombinace. Sýr je pochoutka, nikoliv potravina určená k nasycení. Proto je zpravidla podáván jako dezert po jídle a Francouzi z něj okusí jen několik plátků.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *