Vařte zdravě, ale chutně

Napsal

MVařte zdravě, ale chutněyslíte, že zdravá a chutná kuchyně neexistuje? To je lež jako věž. Zdravá kuchyně je nejen dobrá, ale i pestrá. Můžete v ní potravinami kombinovat stejně tak dobře, jako jste to dělali předtím. Nevěříte? Najděte si v následujícím seznamu vlastní lahůdku. Apropo – nikde není napsáno, že si následující typy nemůžete chuťově poupravit.

Minimum o dietním vaření

Polévky nezahušťujte moukou nebo jíškou. Brokolici, kedlubnu, celer, mrkev, petržel, česnek, cibuli, kuřecí nebo krůtí maso vařte dlouho do změknutí. Pak maso vyndejte, hotovou polévku rozmixujte a na závěr přidejte opět nadrobno nakrájené maso. Ve zdravé stravě je dovoleno také experimentovat s různou zeleninou.
Zálivky do salátů připravujte z olivového oleje, citronu, soli, pepře, bylinek, jak je libo vaší chuti. Doporučujeme i bílý jogurt či plnotučnou hořčici.
Pokud to jde, úpravy masa provádějte s minimem tuků, nejlépe však nasucho. Přílohy podávejte vařené. TIP : celozrnné brambory připravujte ve slupce. Zeleninu jako přílohu nebo třeba jako svačinu podávejte vždy čerstvou, upravenou dušením či zapečenou s nízkotučným sýrem.

Co dobrého si uvaříme

SNÍDANĚ
–    krajíček žitného chleba, nízkotučná lučina a rajče
–    ovocný salát: čerstvé ovoce, trochu oříšků a semínek (lněné či sezamové), hrst celozrnných lupínků a bílý jogurt
–    müsli (nejlépe doma smíchané – rýžové, ovesné, žitné vločky, oříšky, semínka a sušené ovoce, obilné klíčky), a bílý jogurt či jablko
–    žitný chléb lehce potřený pomazánkovým kozím sýrem, paprika
–    celozrnný rohlík, tvarohová pomazánka s tuňákem, mrkev
–    krajíček celozrnného chleba, 6 plátků 30 % eidamu a ¼ okurky
–    obilná kaše s oříšky a jogurt
–    drožďová pomazánka s vejcem, žitný chléb, posypané řeřichou
–    kozí sýr, žitný chléb, cherry rajčata
–    sójová pomazánka, knackebrot, paprika

SVAČINA

–    střídejte různé druhy ovoce, ovocné šťávy bez cukru (vymačkané v odšťavovači z čerstvého ovoce), nízkotučný tvaroh či jogurt

VEČEŘE
–    těstoviny s tuňákem a zeleninou
–    zeleninové rizoto posypané strouhaným sýrem, salát s jogurtovou zálivkou
–    kuřecí steak s vařeným bramborem a dušená zelenina
–    zapečená brokolice se sýrem a vařený brambor
–    celozrnné těstoviny s cherry rajčaty a mozarellou, salát
–    kuřecí plátek s rýží a zeleninový salát
–    losos se špenátem, vařený brambor
–    čočková polévka, vařené vejce
–    těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
–    krůtí steak s celozrnnou rýží a velká zeleninová obloha

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *