Recept na domácí chléb

Domácí chléb je stále velmi oblíbený a spousta hospodyněk už si ho zase začala doma péct. S velkou oblibou se peče v domácí pekárně, ale i bez ní si můžete připravit čerstvý křupavý domácí bochníček, upečený na plechu v troubě.

Jak jste na tom vy, pečete si doma svůj chléb? Jestli ne, můžete ho zkusit upéct podle následujícího receptu. Vybrala jsem takový recept, kde nepotřebujete domácí pekárnu.

Domácí chléb na plechu

Na těsto si připravte:

  • 500 ml vody
  • 1 kg hladké mouky (nejlépe výběrové)
  • 5 dkg čerstvých kvasnic
  • 1 lžička cukru krystalu
  • 1 lžíčka soli
  • kmín

Na potření budete potřebovat máslo a slanou vodu.

Jak postupovat

Nejprve si připravíte kvásek a to tak, že do misky dáte 3 lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 lžičku cukru. Tyto ingredience lehce rozetřete a dáte na teplé místo, aby vám to pěkně vykvasilo. Než se vám připraví kvásek, vrhnete se na další přípravy.

Do velké mísy nasypete 1 kg mouky a přidáte sůl s kmínem. Teď přijde řada na kvásek, který mezitím vzešel, přidáte ho do mísy a poté přilijete ½ litru vlažné vody. Jestli budete těsto hníst ručně nebo hnětačem záleží na vás. Může se stát, že bude trošku řídké, pak není problém přidat podle potřeby mouku. Těsto přesuňte na teplé místo a nechte vykynout. Během kynutí těsto ještě jednou propracujte.

Troubu si předehřejte na 220 stupňů. Z vykynutého těsta vypracujte dva bochánky a dejte na vymazaný plech nebo použijte pečící papír. Tvar chlebu si určete vy sami, můžete udělat kulaté i oválné bochníčky. Na plechu nechte bochánky chleba ještě chvilku kynout. Poté dejte plech s bochníky do trouby a nechte přibližně na 10 minut zapéct. Chleby potřete rozpuštěným máslem a slanou vodou, troubu ztlumte na 190 stupňů a pečte ještě přibližně 30 minut. Vzhledem k tomu, že každá trouba peče přece jenom trochu jinak, je potřeba chleby si ohlídat.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *