Jak nejlépe vyčistit troubu

Napsal

V domácnostech, kde se často peče, se musí také o to častěji čistit trouba. A není to vždycky snadná práce: připečeniny na dně i na stěnách trouby, zamaštěná dvířka a zčernalý rošt jsou celkem obvyklé lahůdky. Jak troubu vyčistit, aniž byste nad ní strávili celé odpoledne?

Můžete postupně vyzkoušet všechny zaručené prostředky na čištění trub a pravděpodobně najdete takový, který vám tu vaši troubu vyčistí. Nebo se spolehnete na ekologičtější rady našich moudrých babiček a prababiček a zkusíte troubu vyčistit tím, co běžně míváte ve spíži – octem a sodou.

Co se začernalými rošty

Občas se stane, že se na roštech objeví černé napečeniny, nebo se nastěhujete do bytu, kde předtím bydlel šmudla, kterému na čistotě trouby až tak nezáleželo. Nejlepší způsob, jak rošty vyčistit, samozřejmě je ponořit je do horké vody s nějakým odmašťovačem (klidně můžete použít prášek na praní) a nechat ho v lázni odmočit klidně přes noc. Problém je, že se vám nejspíš nevejde do dřezu, takže nezbyde obsadit vanu. A to pak zase komplikuje večerní koupání.

Máte ještě jednu možnost, která by měla vyřešit starost s černým roštem rychleji: položte rošt na dřez, přelijte ho vařící vodou  nechte asi 10 minut odležet. Potom vezměte houbičku na nádobí a saponát a drsnější stranou rošt vyčistěte.

Troubu čistěte nejlépe teplou

Je fakt, že úplně nejpohodlněji troubu vyčistíte, dokud je ještě teplá a špína nezaschla. Pak obvykle stačí hadřík nebo houbička a odmašťovací prostředek a během chvilky je hotovo.

Nebo nalijte trošku horké vody do zapékací mísy, vymačkejte do ní šťávu z citronu a dejte do trouby předehřáté na 160 °C. Po 15 minutách troubu vypněte, ale neotvírejte – nechte páru, aby rozpustila mastnotu a uvolnila připečeniny. Troubu pak utřete houbičkou nebo hadříkem dokud je ještě vlažná.

Na starší nečistoty ½ hrnku sody smíchané s troškou teplé vody na pastu. Troubu opět předehřejte, vnitřek potřete připravenou pastou a nechte působit přes noc. Ráno pak vnitřek trouby vytřete do čista vlhkým hadříkem.

Share