Co je vitariánství a jaké má výhody

Napsal

Možná jste toto slovo ještě neslyšeli, možná tento alternativní způsob stravování znáte pod anglickým názvem raw food. Jedná se o konzumaci živé neboli syrové potravy, případně upravené při teplotě maximálně 42 °C. Jen tak si potraviny (samozřejmě rostlinné) mohou zachovat všechny nutriční hodnoty a blahodárné vlastnosti.

Vitariánství tedy rozhodně nerazí názor, že byste měli sníst alespoň jedno teplé jídlo denně, vlastně pohled na naši tradiční stravu úplně mění. Základní myšlenkou vitariánství je fakt, že tepelnou úpravou se v potravě ničí důležité enzymy a “živá” strava se mění na “mrtvou”. S tímto názorem přišel už na konci 19. století švýcarský lékař Maxmilián Bircher-Benner a naordinoval jídelníček podle něj svým pacientům v curyšském sanatoriu.

V čem je vitariánství prospěšné

Raw strava si uchovává všechny vitamíny, minerály, antioxidanty a další výživové hodnoty, zatímco strava tepelně upravená je částečně nebo úplně ztrácí. Vařené jídlo vám má dodat energii, ale opak je pravdou – po obědě se cítíte unavení, protože veškerou energii spotřebovává organismus na trávení, protože si nejprve musí vytvořit ty enzymy, které se vařením v surovinách zničily. Zatímco když si dáte k obědu například zeleninový salát, jistě mi dáte za pravdu, že se cítíte plni energie a můžete v pohodě pokračovat v práci.

V raw stravě jsou především zachované enzymy, které pomáhají se štěpením živin a s trávením potravy, ale i zachování všech živin v ideálním poměru pomáhá tělo vyladit a zlepšit jeho fungování. Zlepší se vám vlasy i pleť, posílí imunita a průběžně přispívá k přirozené detoxikaci organismu.

Jaké potraviny jedí vitariáni

Jasně, že jde o potraviny rostlinné, ať už v jejich přirozené formě, nebo namočené (semínka, luštěniny), případně naopak sušené (ovoce, zelenina, houby atd.). Základní potraviny v raw food jsou: ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, semínka, houby, ořechy a řasy.

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *