Rožmberský perník

Napsal

Rožmberský perníkMáte chuť na něco sladkého a ráda byste nějaký nový sladký recept, který bude chutnat celé rodině, a ještě u něj neztloustnete? Pak vyzkoušejte Rožmberský perník. Navíc dlouho vydrží zabalený v alobalu či potravinové fólii.

Co budete potřebovat

600 g mouky – můžete zvolit pšeničnou i zdravou žitnou
250 g cukru – mletého, pískového nebo tmavého
100 g tuku – záleží, na který jste zvyklá
Dále tři celá vejce, balíček vanilkového cukru, čtyři polévkové lžíce tekutého medu, polévkovou lžíci sody, jednu až dvě kávové lžičky utlučeného hřebíčku a půl kávové lžičky mleté skořice. Pokud zrovna nemáte utlučený hřebíček a mletou skořici, můžete tyto suroviny nahradit stejným množstvím mletého perníkového koření.

Rožmberský perník je také zvláštní tím, že do něj patří i náplň. Na tu budete potřebovat povidla, rozinky, různé druhy ořechů, fíky, datla a další podobné dobroty.

Postup

Suroviny jako cukr, tuk, vejce, med a vanilku a pečlivě rozmícháte buď ručně, nebo v ručním šlehači. Poté vezmete vál, na který nasypete mouku se sodou, přidáte perníkové koření a rozšlehanou hmotu. Ze všeho zpracujete těsto, které je pružné a nelepí se. Pokud se bude táhnout, můžete přidat ještě trochu mouky. Nakonec necháte těsto odpočinout v ledničce alespoň 3 hodiny.
Když doba odpočinku těsta uplyne, rozdělíte ho asi na 6 dílů. Toto je doporučené množství, ale záleží na vašich potřebách. Každý z dílů pečivě rozválíte asi na tloušťku 2-3 mm, potřete povidly a posypete přísadami podle chuti. V závěru těsto svinete do závinů, potřete rozšlehaným vejcem a v troubě pečete asi 3/4 hodiny. Je třeba vyzkoušet dobu podle vaší trouby. Určitě se doba pečení bude lišit v troubě plynové i elektrické.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *