Recept na tradiční vánočku

Napsal

Vánoční svátky si bez tohoto moučníku ani nelze představit, vánočka nás provází již od 16. století. Její tvar připomíná Ježíška v povijanu, proto nechyběla ani na stole v chudších domácnostech a s jejím pečením se pojí řada tradičních zvyků.

První hotová vánočka patřila hospodáři, aby měl příští rok dobrou úrodu obilí. Do těsta se také zapékala mince (nebo alespoň šípek či stroužek česneku), kdo ji našel měl mít následující rok jisté štěstí a zdraví. Splétání vánočky křížovým způsobem mělo domácnost ochránit před zlými silami.

Vánočka jako od babičky

Ozdobte si vánoční stůl vánočkou upečenou podle našeho receptu, uvidíte, že sklidíte velkou chválu. Budete potřebovat tyto suroviny:

  • 500 g polohr. mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 40 g droždí
  • 1/4 l mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 žloutky
  • kůra ze 1/4 citronu
  • muškátový oříšek
  • 200 g tuku ( může být třeba Hera, ale máslo je nejlepší)
  • 60 g rozinek
  • hl. mouka na posypání válu a těsta
  • bílek na potření
  • dohotovení:
  • 1 žloutek
  • 1 lžička mléka
  • 30 g loupaných mandlí
  • moučkový cukr na posypání

Ze 2 lžic vlažné­ho mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky si připravte kvásek. Do mísy si prosijte mouku se solí, přidejte žloutky, zbylý cukr, strouhanou kůru z citronu a špetku strouhaného muškátového oříšku. Přidejte rozpuštěný vychladlý tuk a vzešlý kvásek a přiléváním vlažného mléka zadělejte těsto. Když je těsto hladké a lesklé, vyklo­pte ho na pomoučený vál a rukama ještě chvíli zpracová­vejte, dokud se nepřestane chytat válu. Těsto přendejte do mísy posypte troškou mouky a zakryjeme ubrous­kem nebo čistou utěrkou. Mísu s těstem dejte do tepla vykynout 1 – 1 a ½ hodiny.

Mezitím propláchněte rozinky a necháme okapat. Mandle trochu posekejte (můžete použít i mandlové lupínky, které se už dají snadno koupit), na plech si připravte papír na pečení. Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj rozinky a rozdělte ho na 8 stejných dílů, z nichž si vyválíte pra­meny.

Spodní díl se plete ze 4 pra­menů, střední díl ze 3 pramenů, poslední pramen rozpůlíte, vyválíte na potřebnou délku 2 prameny, které stočíte a položíte navrch vánočky. U spodních vrstev vždy těsto uprostřed promáčkněte hranou dlaně, teprve pak dejte další vrstvu.  Vánočku nechte ještě alespoň půl hodiny, aby v troubě nepopraskala. Pak ji potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypete mandlemi. Pro jistotu do ni zapíchněte dvě špejle, aby se vánočka při pečení nesesu­nula. Pečte na 170 – 180° C asi 45 minut, pak špejlí vyzkoušejte, jestli je celá dobře propečená. Vychladlou vánočku před podáváním pocukrujte.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *