Recept na cibulovou marmeládu

Napsal

Cibulová marmeláda je hustá, sladko-slaná navinulá omáčka, která se výborně hodí k masu. Vyzkoušet byste ji měli s uzeným, s domácí paštikou nebo například s pečeným bažantem a jinou drůbeží. Skvělá je i s výraznými sýry, například s kozím, nebo ji můžete zkusit přidat na domácí pizzu. 

Příprava cibulové marmelády (nebo také cibulového chutney) je celkem jednoduchá. Výborná je z červené cibule a podlévaná Portským, ale použít můžete i světlou cibuli a jakékoliv polosladké červené víno. Důležité při její přípravě je hlavně dobře cibuli zkaramelizovat a trpělivě ji redukovat do požadované hustoty.

Marmeláda z červené cibule

Na marmeládu budete potřebovat tyto suroviny:

  • 1 kg červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 70 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 140 g hnědého cukru (nebo medu)
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 300 ml červeného vína
  • 200 ml červeného vinného octa
  • špetka soli
  • pepř
  • špetka mletého chilli (nemusí být)

Nejprve si cibuli nakrájíte na proužky a česnek na plátky. V hrnci rozpustíte máslo a olej, vysypete do něj cibuli a česnek a mícháte, až se cibule máslem a olejem obalí. Potom přisypete cukr s tymiánem, solí a pepřem, případně přidáte chilli, a promícháte. Na nejnižším stupni pak  odkryté vaříte za občasného promíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat. V této fázi přilijete červené polosladké víno a vinný ocet a za častého míchání vaříte na vyšším stupni dalších 25 až 30 minut.

Hotová marmeláda má tmavou, téměř mahagonovou barvu a hustou konzistenci. Nechte ji vychladnout a potom jí naplňte malé sterilizované skleničky. Ty pevně uzavřete a uchovávejte v chladu. Teoreticky by vám měla cibulová marmeláda vydržet i tři měsíce, ale věřte, že ji sníte mnohem dříve, než by se mohla začít kazit. 

 

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *