Recept na bomboloni

Napsal

Tento dezert pochází původně z Rakouska, přesto se více spojuje s Toskánskem, kde zdomácněl. Název “bombolone” znamená v italštině bomba, což souhlasí, protože jde o bombu kalorickou. Nicméně lahodné a úžasně lehounké koblihy, tradičně plněné krémem (nebo po našem pikantní zavařeninou) jsou tak neodolatelné, že je prostě musíte vyzkoušet.

Suroviny na bomboloni

Na tento moučník si připravte:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice + cukr na obalení
  • 7 g sušeného droždí
  • 30 g změklého másla
  • 180 ml vlažného plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • ½ lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • 200 ml višňového džemu
  • Slunečnicový olej

Příprava bomboloni

V misce si smícháte droždí s vlažným mlékem a necháte 5 – 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Poté si ve větší míse smícháte prosátou mouku s cukrem, špetkou soli a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Dále k mouce přidáte změklé máslo a prsty ho zapracujete do mouky.

Jakmile se na hladině drožďové směsi začnou tvořit bublinky, přidáte ke směsi žloutky a vanilkový extrakt a dobře prošleháte. Za postupného přilévání směsi k mouce vypracujete hladké vláčné těsto, které ještě důkladně prohnětete na lehce pomoučeném válu. Z těsta vytvarujte kouli, přendáte ji do olejem vymazané mísy a zakryjete potravinářskou fólií. Necháte kynout při pokojové teplotě přibližně  60 až 90 minut.

Vykynuté těsto vyklopíte na pomoučený vál, rozválíte ho na placku o tloušťce 1 cm a kulatým vykrajovátkem o průměru 3 – 5 cm z něj vykrájíte kolečka. Kolečka pokládáte na  připravený plech, který máte vyložený pečícím papírem. Papír doporučuji ještě lehce pomoučit. Vše zakryjete potravinářskou fólií a opět necháte kolečka kynout, dokud se jejich velikost nezdvojnásobí cca 30 až 60 minut. V hluboké pánvi zahřejete minimálně 3 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C a postupně v něm osmažíte vykynuté bomboloni z obou stran dozlatova. Přebytečného oleje se zbavíte pokládáním koblížků na papírovou utěrku. Ještě teplé je obalíte v cukru krupici a poté je necháte vychladnout na mřížce.

Po vychladnutí je s pomocí cukrářského sáčku naplníme džemem a poté můžete podávat.

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *