Několik triků pro dobré hospodyňky

Napsal

Několik triků pro dobré hospodyňkyNejjednodušší jídla bývají často těmi nejlepšími. To, že se nám občas i něco velmi jednoduchého nepodaří, ví každá z nás. Nabízíme vám proto několik rad, jak se vyhnete trapasům v kuchyni.

Při přípravě těsta nebo krému rozklepávejte vejce vždycky po jednom a do nové skleničky. Kdyby bylo jedno vejce zkažené, nezničíte si jím už rozklepnutá vejce, nebo dokonce celé těsto.

Pochutnejte si na vejcích z trouby

Potřebujete : vejce, 2 polévkové lžíce Smetany a koření. Směs smíchejte a vylijte do vymaštěné formy. Pečte ve vodní lázni při 160 °C asi 7 minut. Potom je obložte nakrájenou šunkou, sýrem a cibulí.

Vaření s úspěchem

Žloutek je klasický zahušťovač. Nejdříve ho smíchejte s 1 polévkovou lžící hotové omáčky, potom přimíchejte zbytek omáčky. Jako náhradu můžete žloutek vyšlehat ve vodě a přidat k němu víno nebo vývar s kořením a bylinkami.

Tajemství bílkovin

Bílkoviny jsou nevyhnutelnou součástí jídelníčku. Potřebujeme je k obnově svalů, organismu a hlavně krve. Ale ne každou bílkovinu může tělo stejně dobře přijmout. Jednotlivé potraviny mají rozdílnou biologickou hodnotu. Tato hodnota udává, kolik bílkovinného základu může tělo zpracovat do potravy. Slepičí vejce mají 100 – nejvyšší hodnotu, mléčné produkty se pohybují okolo 88 bodů a výrobky z obilnin mají 60 bodů.

Rychlý salátový dresing

Potřebujete : 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy, 4 lžíce oleje, 4 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíci hořčice, 100 ml vývaru. Sůl mletý pepř a 3 lžíce nasekaných bylinek vložte do zavařovací sklenice. Uzavřete všechny ingredience, pořádně je promíchejte a můžete podávat.

Neplačte nad cibulí

Pokud nechcete, aby vám začaly téct slzy přikrájení cibule, máte tři možnosti. Cibuli před krájením dejte na pár minut do ledničky. Oloupanou cibuli krátce opláchněte pod horkou tekoucí vodou a až pak ji začněte krájet. Při krájení ji občas pokropte studenou vodou.

Krupicová kaše jinak

Při vaření krupice si připravte dvojitou dávku. Kaši udělejte trochu hustší. Potom ji nechte vychladnout a lžící z ní vykrajujte halušky. Druhý den je obalte ve strouhance a opečte na másle dozlatova. Nakonec posypte skořicovým cukrem.

Vyberte si správný nůž

 Smetanové či krémové dorty byste měla krájet nožem s dlouhou, hladkou čepelí. Před použitím ho namočte do vlažné vody, aby se na čepel nelepil krém.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *