Losos se zeleninou

Napsal

Zdravý oběd pro dvě osoby připravíte za 45 minut.

Potřeby

2 lososí steaky 180 – 200 gramů
Půl polévkové lžíce řepkového oleje
Jódová sůl
Černý pepř
500 gramů pórku
1 velké rajče, asi 200 gramů
50 gramů malým žampionů
1 lžíce citrónové šťávy
Půl polévkové lžíce másla
5 lžic zeleninového vývaru
2 lžíce anýzového likéru
Bylinkové lístky pro zdobení

Postup

Steaky jemně proklepeme prsty. Pak smícháme olej, trochu soli a pepře a touto směsí pak rybu důkladně potřeme. Zabalíme do fólie a v ledničce necháme 30 minut uležet.
Pórek očistíme a odřízneme tvrdé listy. Pak jej řádně umyjeme a zešikma nakrájíme na zhruba tři centimetry dlouhé kousky. Nakrájený pórek vaříme v osolené vodě tři až pět minut, podle tloušťky zeleniny. Přesypeme do síta a prudce ochladíme, necháme dobře odkapat.
Rajče spaříme vařící vodou, oloupeme, napříč rozpůlíme a odstraníme jadérka. Dužinu pak nakrájíme na kostičky, přitom odstraníme stonek. Očistíme žampiony, nakrájíme na plátky a ihned namočíme v citrónové šťávě.
Máslo rozpustíme v nízkém hrnci, přidáme zeleninový vývar a anýzový likér. Nakrájený pórek na tom pak ohřejeme.
Lososa vyndáme z fólie a na rozehřáté teflonové pánvi smažíme dvě až tři minuty po obou stranách.
Rajče a žampiony přimícháme k pórku, pak zeleninu osolíme a opepříme a s lososem nachystáme na vyhřáté talíře.

TIP

Lososí steaky v létě na grilu, na dřevěném uhlí, jsou absolutní požitek. N každé straně dvě až tři minuty grilujeme a k tomu servírujeme pórkovou zeleninu. K losím steakům chutná nejlépe sklenka vychlazeného suchého bílého vína.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *