Jehněčí špíz a zeleninový pilaf

Napsal

Sháníte recept na nedělní oběd? Vyzkoušejte jehněčí špíz a zeleninový pilaf. Připravíte ho za 40 minut.

Potřeby pro 2 osoby

250 gramů jehněčího z plece
Jedna lžička rozmarýnu
Jeden stroužek česneku
Jedna polévková lžíce olivového oleje
Jedna cibule
Jedna mrkev
Jedna malá cuketa
100 gramů hrachových lusků
Jedna lžíce tmavých nebo světlých rozinek
Jedna polévková lžíce piniových semínek
125 gramů dlouhozrnné rýže
350 mililitrů zeleninového vývaru
Špetka kmínu
Jódová sůl
Pepř
Trocha citrónové šťávy

Postup

Jehněčí maso případně zbavíme šlach a tuku a nakrájíme na asi jeden a půl centimetru velké kostičky. Vložíme do malé misky a smícháme s rozmarýnem. Stroužek česneku oloupeme a najemno nasekáme. Přidáme spolu s polovinou lžíce olivového oleje k masu a vmasírujeme. Maso přikryjeme a necháme krátce uležet.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na co nejmenší kostičky. Mrkev oškrábeme, cuketu a hrachové lusky umyjeme a očistíme. Pak mrkev a cuketu podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Hrachové lusky nakrájíme příčně na zhruba stejně velké kousky.
Půl polévkové lžíce oleje rozpálíme v hrnci. Cibuli pak za stálého míchání doměkka podusíme. Přidáme zbytek zeleniny, rozinky a piniová semínka, přimícháme rýži a vše pořádně osmažíme.
Přelijeme zeleninovým, okořeníme kmínem, solí a pepřem. Zeleninový piaf přikryjeme pokličkou a necháme 25 až 30 minu na mírném plameni vařit.
Jehněčí maso napíchneme na šašlikový špíz. Na horké teflonové pánvi dokola osmažíme asi 10 minut. Špíz položíme na pilaf a pokapeme citrónovou šťávou.

TYP: – pokud nemáte rádi jehněčí maso, můžete na špíz použít také libové vepřové maso, například vepřové řízky či filety.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *