3 nejoblíbenější italská jídla

Napsal

Italskou kuchyni miluje každý na světě. Ať už si je vaříte podle původních receptů, nebo si je upravujete podle svých chutí, italská jídla jsou oblíbená pro svou jedinečnost a rozmanitost.

Na své si přijde snad každý – pizza, pasta (tedy těstoviny připravené na tisíce způsobů) nebo rizoto soupeří o vaše chuťové buňky s výbornými světoznámými dezerty: tiramisu či panna cotta. Pojďte ochutnat tři nezapomenutelné a pro Itálii typické pokrmy.

Italské risotto

Nečekaně se od našeho českého rizota dost liší. Hlavní součástí italského rizota bývá zeleninový kromě rýže a dalších přísad vývar a víno. Na rozpuštěnám másle si osmahnete na jemno cibulku a poté přidáte kulatozrnnou rýži (arborio), tu restujete, až zprůhlední, poté zalijete bílým vínem. Alkoholu se nemusíte bát, ten se vypaří. Dál přijde na řadu zeleninový vývar a nakonec přidáte máslo s nasekaným parmezánem a vytvoříte krémovou konzistenci. Poté můžete podávat.

Panna cotta

Tradiční italský krémový dezert si získal ve světě velikou pozornost. Panna cottu připravíte ze smetany, cukru a želatiny. Do hrnce nalijete smetanu a přidáte cukr. Nádobu postavíte na plotýnku a  mícháte, dokud se cukr rozpustí. V misce si namočíte želatinu a okapanou přidáte do hrnce. Dál mícháte, než se zcela rozpustí. Důležité je, aby se smetana nevařila, ale dosahovala max. 80 stupňů. Při vyšší teplotě byste narušili želatinu a panna cotta by vám nedržela pohromadě. Hotovou směs nalijete do připravených formiček a necháte 6 hodin tuhnout v ledničce. Podává se s karamelem či s různými druhy ovoce.

Lasagne alla Bolognese

Italské široké těstovinové plátky lasagne jsou nedílnou součástí italské kuchyně a rozhodně je vyzkoušejte spolu s ragú bolognese. Plátky lasagní spaříte v osolené vroucí vodě s kapkou oleje a poté hned vhodíte do studené vody s ledem, zůstanou “al dente”. Do zapékací mísy skládáte plátky těsta, vrstvu rajčatové omáčky, opět lasagne, ragú bolognese, bešamel. Všechny vrstvy opakujete ještě jednou. Zakončujete rajčatovou omáčkou, bešamelem a strouhaným parmazánem. Zapékáte v troubě cca 45 minut na 180 stupňů.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *